ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ

12:10 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Για ποιοτικές υπηρεσίες, που θα επιβαρύνουν εκείνον που καλεί έναν από τους πενταψήφιους αριθμούς για να κλείσει ραντεβού και όχι το σύνολο των ασφαλισμένων, κάνει λόγο ο ΕΟΠΥΥ, μετά τις αντιδράσεις για την αντικατάσταση του «184».

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από 6 Αυγούστου στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ, περιγράφει

η διοίκηση του Οργανισμού, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση του.

Η Διοίκηση του φορέα υποστηρίζει πως το κόστος λειτουργίας της γραμμής 184 ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η χρέωση της κλήσης γίνεται με χρονοχρέωση, δηλαδή μία αστική μονάδα κάθε δύο λεπτά, ακόμα και για την αναμονή, οι χρόνοι της οποίας είναι μεγάλοι και συχνά εμφανίζεται αδυναμία εξυπηρέτησης.

Μάλιστα, το συνολικό ετήσιο κόστος της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, που επωμίζονται οι ασφαλισμένοι, εκτιμάται ότι  ξεπερνά το ενάμιση εκατ. ευρώ,  ενω από την αρχή της λειτουργίας του συστήματος μέχρι και σήμερα έχουν δαπανηθεί για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πάνω από  70 εκατ. ευρώ, με 9 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν σε μόλις μια ανάδοχο εταιρεία.

Ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι από 6 Αυγούστου, με την ανάληψη της υπηρεσίας τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από  τέσσερις ανάδοχες εταιρείες (e-value, Newsphone,  Callcenter, BPO-Vodafone), τα πράγματα θα αλλάζουν, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός, γεγονός που αναμένεται να  αποφέρει πιο ποιοτικές υπηρεσίες και καλύτερα τιμολόγια. Υπογραμμίζεται άλλωστε ο πενταπλασιασμός των τηλεφωνικών εκπροσώπων, που εκτιμάται ότι θα μειώσει και το χρόνο αναμονής.

Αν και η τηλεοπτική διαφήμιση ενός από τους αριθμούς (14900) αναφέρει πως το κόστος κλήσης από σταθερό τηλέφωνο θα ανέρχεται στο 1,08, ενώ για κλήση από κινητό η χρέωση εκτινάσσεται στο 1,18 ευρώ ανά λεπτό, ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως το κόστος κλήσεως ανέρχεται έως και  90 λεπτά του ευρώ, ανεξάρτητα από την διάρκεια κλήσεως. Τονίζει, δε, ότι το κόστος βαρύνει τον εκάστοτε χρήστη της παροχής και δεν επιμερίζεται σε όλους τους πολίτες μέσω του προϋπολογισμού του κράτους.

Ως αντιστάθμισμα για την χρέωση των ασφαλισμένων, ο Οργανισμός προτάσσει και τη δυνατότητα του δωρεάν επιτόπιου κλεισίματος ραντεβού, στις ενταγμένες στο σύστημα  Μονάδες Υγείας.

Μέσω της υπηρεσίας τηλεφωνικής εξυπηρέτησης οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να ενημερώνονται για τη λειτουργία και τις παροχές του Οργανισμού και να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους γιατρούς στις Μονάδες Υγείας του Οργανισμού και με τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα