«ΝΥΦΗ» ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΡΟΙΚΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ

09:40 2/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Όποιος από τις τρεις μεγάλους – Εθνική, Eurobank και Alpha- αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενώς θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος του στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole.

Για μάχη μέχρις εσχάτων προετοιμάζονται οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες

για την απόκτηση της Emporiki Bank καθώς ο γαλλικός όμιλος εκτός της ανακεφαλαιοποίησής της θυγατρικής του στην Ελλάδα έχει αποφασίσει να «προικοδοτήσει» το νέο σχήμα και με πρόσθετα κεφάλαια.

Χθες Εθνική Τράπεζα και Eurobank, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της Emporiki Bank διευκρινίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλει σχετική πρόταση. Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών, σε συνεργασία με τους συμβούλους τους, εξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα και ποσοτικοποιούν τις συνέργειες που επιτυγχάνουν από την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας ώστε να υποβάλλουν τις τελικές τους προσφορές. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι έχει υποβάλλει στην Credit Agricole πρόταση για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Bank, ανακοίνωση που επιταχύνει τις εξελίξεις.

Όποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενώς θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole. Έτσι θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η πώληση της Emporiki Bank από τον γαλλικό όμιλο χαρακτηρίζεται από μια σπάνια ιδιορρυθμία: ο αγοραστής δεν πληρώνει αλλά πληρώνεται! Για να πωληθεί η Emporiki Bank -κατι που για τον μητρικό όμιλο της Credit Agricole αποτελεί προτεραιότητα- θα πρέπει πριν να ανακεφαλαιοποιηθεί και σύμφωνα με την διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες ζητούν από τον γαλλικό όμιλο να ενισχύσει το νέο σχήμα με κάποια επιπλέον κεφάλαια λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αναπόδραστης περαιτέρω επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων.

Σύμφωνα με αναλυτές η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της, τις έχει κοστίσει πολλά σε κεφάλαια και κυρίως ενέργεια και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διοίκηση του γαλλικού ομίλου. Αναλυτές επισημαίνουν στην «Κ» ότι κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γαλλικού ομίλου πάνω από το ήμισυ της παρουσίασης αναλώθηκε σε ερωτήσεις για την έκθεση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Το όφελος των Γάλλων από την ανορθόδοξη αυτή «πώληση» είναι ότι θα κλείσει την ελληνική «πληγή» ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει χορηγήσει στην θυγατρική της ως ρευστότητα.

Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 1

Keywords
Τυχαία Θέματα