Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις

Εφέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα παραλάβει μέσω διαδικτύου όλες τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα μεταφερθούν στο βασικό έντυπο Ε1 χωρίς μάλιστα ο φορολογούμενος να έχει τη δυνατότητα να τα αλλάξει εφόσον διαφωνεί με αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων επιχειρεί να ελέγξει τα «κρυφά» και αδήλωτα εισοδήματα. Δηλαδή εισοδήματα που «ξεχνούν» οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στη δήλωση τους και κατʼ επέκταση να πληρώσουν και το σχετικό φόρο.

Στα στοιχεία

που θα αποσταλούν θα αναγράφονται τα ποσά μισθών, συντάξεων, λοιπών παροχών και αμοιβών καθώς και οι φόροι που παρακρατήθηκαν και αναλογούν. Μετά την παραλαβή η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων θα έχει τη δυνατότητα να τα μεταφέρει στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μετά τις 28 Μαρτίου θα μπορούν να εισέλθουν στους λογαριασμούς όπου θα βρουν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης συμπληρωμένα Συγκεκριμένα θα έχουν συμπληρωθεί, τα εισοδήματα που είχαν μέσα στο 2013, το φόρο που παρακρατήθηκε, το φόρο που αναλογεί για μισθωτές υπηρεσίες, την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και και στοιχεία που αφορούν στις κατοικίες και τα αυτοκίνητα προσυμπληρωμένα.

Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις οικονομικού έτους 2014, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Οι βεβαιώσεις υποβάλλονται ενιαία και υποχρεωτικά με το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών, στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που καταβλήθηκαν καθώς και με τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες. Εξαιρείται η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού και των κατώτερων πληρωμάτων.

Τα υποβαλλόμενα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις, ως αποδεικτικά υποβολής θα εμφανίζονται και θα εκτυπώνονται:

- Το οικονομικό έτος αναφοράς.
- Ο αριθμός δήλωσης TAXISnet.
- Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία δηλούντος.
- Ο Α.Φ.Μ. δηλούντος.
- Το σύνολο των ακαθαρίστων αποδοχών.
- Το σύνολο των καθαρών αποδοχών.
- Το σύνολο των αναλογούντων φόρων, προκειμένου για αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες.
- Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.
- Το σύνολο των παρακρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου για αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα