Ελιά χωρίς κουκούτσι

Δεν είναι μόνο ότι εδώ και καιρό βαδίζει σε διαρκές τεντωμένο σχοινί. Είναι, ότι το ίδιο διάστημα παράγει μόνο αυτοκαταστροφικές ειδήσεις. Αναπόφευκτα, όσο πιο εκλογικά ισχνό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο ακραίες γίνονται οι πολιτικές συμπεριφορές βασικών στελεχών του. Με συγκρούσεις εγωισμών, «συντροφικά» αλληλομαχαιρώματα, διαγκωνισμούς, ίντριγκες και πιρουέτες ατομικής πολιτικής επιβίωσης.

Ακόμα, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη διήμερη

συνδιάσκεψη συγκρότησης της «Ελιάς» καταγράφηκαν «ρήγματα» που αποκάλυπταν χαοτικές διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του. Και βέβαια ανέδειξαν ανομοιογενείς συμπεριφορές που δεν καλύφθηκαν από το γενέθλιο μετωπικό πέπλο της «Ελιάς» κατά της δημαγωγίας , του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Ακριβώς γιατί, η εναντίωσή της σε κάθε ένα από αυτά τα πολιτικά ελαττώματα έμοιαζε να στρέφεται κατά του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, παλαιότερου αλλά και τρέχοντος.

Συμπερασματικά, υπό τα φύλλα της «Ελιάς» το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ τα βάζει με τον εαυτό του στο καθρέφτη, ενόσω πάνω από τις ασταθείς ρίζες της το μισό κομμάτι του πλακώνεται με το άλλο μισό. Το κακό είναι ότι όλοι μαζί τα βάζουν με τον αρχηγό του ο οποίος ως drama queen επιμένει σε συναισθηματικούς μονολόγους του τύπου «σώσαμε, σώζουμε και θα σώζουμε τη χώρα». Το χειρότερο, ότι όλοι επίσης μαζί προσποιούνται άγνοια των χειρισμών του που αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνοντας τη πάπια.

Το πιο καταστροφικό, πάντως, είναι ότι δεδομένης της ραγδαίας δημοσκοπικής υποχώρησης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του ωθούνται ενίοτε σε διαφοροποίηση από τις δύσκολες επιλογές της συγκυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα εκλογικά του ποσοστά. Αποτέλεσμα, μάταιες επιθέσεις κατά ανεμόμυλων εν μέσω κοινωνικών ερειπίων.

Λογικά, αφού δεν μπορεί να προσφέρει κάτι νέο, ούτε να προχωρήσει σε απαγκίστρωση από το κυβερνητικό σχήμα, το αδύναμο και καχεκτικό ΠΑΣΟΚ σπεύδει σε ένα πείραμα το οποίο ελπίζει να του διαμορφώσει όρους πολιτικής επιβίωσης. Παράλληλα, προσδοκά με την σύσταση της «Ελιάς» να απαλύνει τη ψυχοπνευματική διαίρεση και να διασκεδάσει το ρητορικό-ιδεολογικό κανιβαλισμό στο εσωτερικό του.

Εν ανάγκη, η ηγεσία του δείχνει διατεθειμένη να υλοποιήσει το κοινό φορέα σε στυλ συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον οποίο μπορούν τεχνικά να συστεγαστούν κόμματα, ομάδες και παραφυάδες. Και προφανώς με τη συγκατάθεση του αρχηγού του, το ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί εντός του νέου ευρωεκλογικού σχήματος στρέφοντας τη πλάτη στην ιστορική διαδρομή του.

Ωστόσο, υπό τη βεβιασμένη αισιοδοξία του, χάριν της υποτιθέμενης ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, επαναφέρει στη δημόσια κουβέντα τις υποτιμημένες παραμέτρους της πολιτικής βούλησης και του συσχετισμού δυνάμεων. Δεν είναι μόνο η αποστασιοποίηση του Γιώργου-είμαι πάντα παρών- Παπανδρέου και οι ενστάσεις του Μιχάλη -δεν διάβασα το μνημόνιο -Χρυσοχοΐδη. Κυρίως, είναι η σφοδρή αμφισβήτηση του εγχειρήματος από την εναπομείνασα παραδοσιακή εκλογική του πελατεία.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα ήδη προειδοποιούν για την επερχόμενη πανωλεθρία. Ένα ποσοστό της τάξης του 3,8% του κατεδαφισμένου ΠΑΣΟΚ, σκληρού πυρήνα ή κουκουτσιού της “¨Ελίας”, παραπέμπει στις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΛΑΟΣ πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Ένα εκλογικό μέρισμα, που αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, δεν θα συνάδει με τις προθέσεις ανάδυσης μιας μεγάλης και πολυτασικής Κεντροαριστεράς. Μάλλον θα φέρνει σε λέσχη συστημικών και επιρρεπών στον κυβερνητισμό στελεχών, που οδεύουν ακάθεκτοι σε εκλογικό Βατερλό.

Θεμιτό, λοιπόν, σε πρώτη μετεκλογική ευκαιρία να τεθεί ζήτημα ηγεσίας του Βαγγέλη Βενιζέλου πριν εξαερωθεί εντελώς το κόμμα του αποδιοργανώνοντας μέχρι πλήρους αταξίας το σύστημα της συγκυβέρνησης. Καθόλου τυχαία και ο ίδιος σε μια αποστροφή της ομιλίας του στη συνδιάσκεψη για την «Ελιά» έκανε λόγο για «κάποιους που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση».

Δυστυχώς για τον ίδιο, όσο μπλέκεται στη μέση, σκέφτεται, αποφασίζει και διατυπώνει ηγεμονικά τη γνώμη του, τόσο το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ όσο και ο Σοσιαλδημοκρατικός χώρος θα τείνει προς τις στάχτες και τα αποκαΐδια. Ήδη η δημόσια εικόνα του είναι εξαιρετικά αρνητική στους πολίτες,. Και η ώρα για το ώριμο ξεπέρασμά του έχει φθάσει. Με μόνη προϋπόθεση το πριόνισμα της «Ελιάς». Τεχνική που γνωρίζουν άριστα και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι αλλά και οι συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα