Συναγερμός στην κυβέρνηση

Στην τελική, και πλέον δύσκολη, ευθεία της διαπραγμάτευσης εισέρχεται η δικομματική καθώς οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται τις επόμενες λίγες ημέρες να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, εν μέσω κρίσης στο ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου.

Διαρθρωτικές

αλλαγές αλλά και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών συνιστούν ένα δύσβατο πεδίο για την κυβέρνηση που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της απαίτησης των δανειστών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αντιστάσεων που αναμένονται στο εσωτερικό.

Στο ζήτημα των τραπεζών, το σχέδιο νόμου που αναμένετο να κατατεθεί τον Ιανουάριο και, τότε, σταμάτησε από την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, επανιδιωτικοποίησης της Εurobank. Ωστόσο, αυτή η πορεία προϋποθέτει ότι το ΤΧΣ θα εγγράψει ζημίες έναντι του ποσού που διέθεσε, μέσω των δανείων που πήρε η Ελλάδα, για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ελπίζοντας ότι θα τις εξισορροπήσει με τη θετική πορεία της μετοχής στο μέλλον. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά ακόμη και από στελέχη της συμπολίτευσης. Παράλληλα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως θρυαλλίδα στο εσωτερικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν πολλοί βουλευτές που αντιδρούν.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών, πάλι, και εκεί οι νάρκες δεν λείπουν. Η διαθεσιμότητα παραμένει σε εκκρεμότητα και δοκιμάζει τις σχέσεις Μητσοτάκη – Μιχελάκη, γάλα και φάρμακα προκαλούν εντάσεις ενώ το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παραμένει αγκάθι.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να επιστρέψει απόψε το βράδυ από τις Βρυξέλλες ενώ από αύριο Τετάρτη η κυβέρνηση θα μπει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξει τουλάχιστον μία συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα