Θωρακισμένη η Ελλάδα εκτιμά ο Σαμαράς

Μήνυμα ότι, μετά τη συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα σταθεροποιείται απέστειλε από το βήμα του Economist ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι απόλυτα επιτυχής καθώς μετά την πρώτη αλλαγή των ό΄ρων της σύμβασης (κούρεμα, μείωση επιτοκίων κλπ), επετεύχθη πλέον και η αλλαγή των εσωτερικών όρων με την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα.

«Τα

πράγματα παραμένουν δύσκολα, αναμφίβολα… Αλλά σήμερα αρχίζουμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Όχι, δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα. Αλλά το «φώς» αρχίζει επιτέλους να φαίνεται στην άκρη του τούνελ…» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Αντιμετώπιση της ύφεσης.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα τρία αίτια της βαθιάς ύφεσης στην οποία έπεσε η ελληνική οικονομία, λιτότητα, ρευστότητα, στάση πληρωμών από το κράτος ήδη από το 2010. Και εκτίμησε ότι ήδη εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ανάσχεσης της ύφεσης καθώς, όπως είπε,

- Το τραπεζικό μας σύστημα κεφαλαιοποιείται πλήρως, με κονδύλια που μας δόθηκαν από τους εταίρους μας. Κι έτσι από τις αρχές Μαϊου θα έχουμε ξανά τις τράπεζες πλήρως κεφαλαιοποιημένες.

- Το δημόσιο ξεπληρώνει σε μια χρονιά, όλα όσα χρωστούσε στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία τρία χρόνια!

Με τις οφειλές του κράτους να ξεπληρώνονται – και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος τους ως τον Ιούνιο – και τις τράπεζες πλήρως κεφαλαιοποιημένες, η οικονομία είναι επόμενο ωα μπορέσει ξανά να κινηθεί. Οι επιχειρήσεις που θα έχουν πια πρόσβαση στη ρευστότητα, θα μπορέσουν να απορροφήσουν και τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, δηλαδή του ΕΣΠΑ. Τα οποία θα φτάσουν, επιτέλους, στην πραγματική οικονομία.

Δικαίως διαμαρτυρόμενοι και μη

Ο κ. Σαμαράς επεχείρησε να διαχωρίσει όσους διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική σε αυτούς που δικαίως φωνάζουν καθώς βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει και σε άλλους που απλώς επιδιώκουν να διατηρήσουν το παρασιτικό παρελθόν της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η σύγκρουση με τους δεύτερους θα είναι σκληρή. «Εχουμε εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξόδευε δανεικά και κατανάλωνε χωρίς να παράγει. Σε ένα πελατειακό κράτος. Αλλά και σε μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία. Αυτούς που ξεβολεύονται και πολεμάνε κάθε αλλαγή, ακόμα και την πιο στοιχειώδη, ακόμα και την πιο αυτονόητη, ακόμα και την πιο απαραίτητη. Με αυτούς δεν μπορεί, παρά να συγκρουστούμε. Γιατί αυτοί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Ενώ πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα…».

Μείωση ΦΠΑ

Στην ίδια ομιλία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το στόχο του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, αρχής γενομένης από τον ΦΠΑ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με 23% όταν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες γύρω μας έχουν από 8% ως 10%. Δεν μπορούμε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας από πλευράς εργασιακού κόστους, όταν την επιδεινώνουμε από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης» επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι «παραμένει ο διακηρυγμένος προσωπικός μου στόχος για ενιαίο συντελεστή 15% σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες». Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε «δεν θα ζούμε πάντα με «Μνημόνια». Όπως και δεν θα ζούμε πάντα με δανεικά. Πιάνουμε τους στόχους μας για να βγούμε από την κρίση, για να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας, για να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Αλλά και για να δώσουμε ένα άλλο υπόδειγμα στην Ευρώπη: Μια Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας ».

Keywords
Τυχαία Θέματα