Θεοχάρης: Φέτος θα πετύχουμε το στόχο των εσόδων

13:06 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Όπως λέει ο Χ. Θεοχάρης, η «μαύρη τρύπα» ύψους 200 με 300 εκατ. ευρώ επί του στόχου που είχε τεθεί για το α' τρίμηνο της χρονιάς ήταν αποτέλεσμα κυρίως από έκτακτες συνθήκες λόγω των φορολογικών αλλαγών και των αλλαγών στα χρονοδιαγράμματα. «Τα μακροοικονομικά στοιχεία μας ευνοούν», λέει ο κ. Θεοχάρης. «Η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους των δημοσιονομικών εσόδων το 2013 για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια και δεν βλέπω κάποιο λόγο που δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επαναληφθεί και φέτος», σημειώνει

ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Τα φορολογικά έσοδα στους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς ήταν συνολικά 6,88 δισ ευρώ, 454 εκατ. ευρώ, υποδεέστερα του στόχου που είχε τεθεί (ή 6,2%). Τα στοιχεία του Μαρτίου ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Αν και υποδεέστερα των στόχων βέβαια τα έσοδα εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως σημειώνει ο Θεοχάρης, παρατηρώντας ότι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί περισσότερο από 40%. Όπως σημειώνει οι ενδείξεις ενδυνάμωσης της εγχώριας οικονομίας θα βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της τάσης.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε 2,3% στο δ' τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία απ' την ΕΛΣΤΑΤ. Για φέτος τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν εκτιμούν ότι θα αυξηθεί φέτος 0,6% έπειτα από μείωση του κατά 3,9% το 2013. Ο κ. Θεοχάρης προσμένει αύξηση των φορολογικών εσόδων και απ' την αποκλειστικά ηλεκτρονική διαχείριση και έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, που επισπεύδει τις διαδικασίες. Ο ίδιος σημειώνει ότι μεγάλη πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από πλούσιους αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας για τις εταιρείες.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων τονίζει την ανάγκη για φορολογική σταθερότητα: «Ακόμα και αν υπάρχουν μικρά λάθη στη νομοθεσία, δεν θα πρέπει να τα αναθεωρούμε πριν περάσει τουλάχιστον μία τετραετία».

Keywords
Τυχαία Θέματα