Επιχείρηση κατά αυτονομιστών στο Χάρκοβο

12:49 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, υποστήριξε το πρωί ότι τα 70 άτομα που συνελήφθησαν στο Χάρκοβο, θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με αποσχιστικές κινήσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Κριμαία. Λίγες ώρες νωρίτερα, η ουκρανική αστυνομία είχε εκδιώξει ομάδα ρωσόφιλων καταληψιών από το κυβερνείο της πόλης. Η ανακοίνωση των συλλήψεων έγινε λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο του Χάρκοβου μεταξύ φιλοευρωπαίων και φιλορώσων διαδηλωτών.

Η

κυβέρνηση του Κιέβου ρίχνει την ευθύνη στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, η ουκρανική συνοριοφυλακή έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι αν η Μόσχα προσπαθήσει να εφαρμόσει την συνταγή της Κριμαίας και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, θα στείλει στρατεύματα στο Κίεβο.

Τα επεισόδια στο Χάρκοβο σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ομάδα ρωσόφιλων ανακήρυξε την ανεξαρτησία της πόλης του Ντόνετσκ, ζητώντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για προσάρτηση από τη Ρωσία. Παράλληλα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι αυτονομιστές κάλεσαν τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να στείλει «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη.

Εκτός από την Κίεβο, και η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι πίσω από τις εξελίξεις βρίσκεται η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι ρωσόφωνοι πληρώνονται από τη Μόσχα για να αναλάβουν το ρόλο του καταληψία. Πεντακόσια δολάρια είναι η τιμή για κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα