Ταρακουνήθηκε η κυβέρνηση με τα ακίνητα

08:39 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Αντιμέτωπο με ένα μαζικό κίνημα δυσαρέσκειας των βουλευτών της ΝΔ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τη νέα φορολογία των ακινήτων. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, αν και πολλοί θεωρούν ότι βάλλεται ο ίδιος προκειμένου τα βέλη να μην φθάσουν στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι ενστάσεις των γαλάζιων,

τις οποίες διατύπωσαν ευθέως οι Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζονται σε τρία σημεία:

- το συνολικό ύψος των φόρων που θα εισπραχθούν από τα ακίνητα

- την επιβάρυνση κατοικιών, εμπορικών χώρων (πολλοί εκ των οποίων δεν παράγουν εισόδημα) αλλά και αγροτεμαχίων

- το πλήθος των φόρων (ΦΑΠ προηγούμενων ετών, χαράτσι ΔΕΗ, νέος φόρος) που οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το κλίμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι βαρύ και οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών έντονες, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούγονται συχνά φράσεις όπως «έλεος, πια, με τους φόρους! Δεν καταλαβαίνουν τί συμβαίνει». Δεν είναι άλλωστε τυχαίες και οι δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών, όπως του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε ουσιαστικά για δήμευση της ακίνητης περιουσίας.

Παρέμβαση Μαξίμου

Σε αυτό το κλίμα, το Μαξίμου φέρεται να ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να παρέμβει στο χθεσινό δελτίο του Μέγκα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο Υπουργός εμφανίστηκε οργισμένος για τους «αδιάβαστους» βουλευτές, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν είχαν διαβάσει τη δημόσια τοποθέτησή του και μετέφερε «αρμοδίως» την ενόχλησή του στον Πρωθυπουργό.

Στο Μέγκα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως

- η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα αλλάξει, σε σχέση με το ύψος που είχε το 2012, περιλαμβανομένου και του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται από τη ΔΕΗ. «Ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά καθιστώντας σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση για την εξεύρεση της δικαιότερης λύσης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα αυτό.

- δεν απέκλεισε, δεν θα μπορούσε άλλωστε, την επιβολή φορολογίας στα αγροτεμάχια

- προανήγγειλε προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε στις περιπτώσεις που αυτές υπερβαίνουν πλέον τις εμπορικές να υπάρξει διόρθωση

- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου μεταβίβασης, εντός δημοσιονομικών πλαισίων

Κυρίως, όμως, η παρέμβαση Στουρνάρα είχε ως στόχο να επισημάνει το αναπόδραστο της… φορολογίας καθώς, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, ο μείζον στόχος είναι η σωτηρία της χώρας. «Δέχομαι συνεχή κριτική, πείτε μου εσείς τί προτείνετε να πράξω» είπε προς τους παρουσιαστές του τηλεοπτικού σταθμού, αν και το ερώτημα μάλλον απευθυνόταν προς τους βουλευτές του κόμματος.

«Η δήλωση Στουρνάρα ότι δεν θα εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον, με ικανοποιεί» σχολίαζε λίγο μετά τη συνέντευξη του Υπουργού κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα πως «ο επιμερισμός της φορολογίας σε κάθε τύπο ακινήτου είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να το δούμε…».

Keywords
Τυχαία Θέματα