Σχηματοποιούνται οι δύο τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

08:09 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «Αριστερή Πλατφόρμα» έχει ήδη από προχθές εκδηλώσει μια σειρά από διαφωνίες σε σχέση με την πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και εν γένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος, που έγινε προχθές, οι εκπρόσωποι της «Αριστερής Πλατφόρμας» έδειξαν τη διαφωνία τους με το προσχέδιο εισήγησης που παρουσιάστηκε

από την πλειοψηφία του κόμματος και άφησαν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι ίδιοι διαφορετικό κείμενο εισήγησης.
Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται, οι εκπρόσωποι της πλευράς Λαφαζάνη ζητούν «εξαρχής αναθεώρηση» της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητούν επιτακτικά να περιλαμβάνεται στην εισήγηση της πλειοψηφίας η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων», καίτοι ο Αλέξης Τσίπρας μιλά πλέον για «ακύρωση των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων».

Αριστερή στροφή

Δύο μόλις 24ωρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε, στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τις αντιδράσεις στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τις συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, αλλά και για τις θετικές του δηλώσεις σχετικά με την πολιτική Ομπάμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πραγματοποιήσει εκ νέου μία ήπια αριστερή στροφή, ώστε να εξομαλύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Έτσι, μιλώντας χθες στο tvxs.gr, ο Αλέξης Τσίπρας «εγγυήθηκε» πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα βάλει νερό στο κρασί του» και σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «παραμένει σταθερά στη γραμμή κατάργησης του Μνημονίου».

Αντιθέσεις, αλλά όχι σύγκρουση

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιθέσεις που ανέκυψαν στον εσωτερικό πεδίο, αλλά και οι προθέσεις της τάσης του Παναγιώτη Λαφαζάνη δείχνουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται δύο κυρίαρχες, διακριτές μεταξύ τους τάσης, ενόψει της διαδικασίας μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα -που έχει ήδη αρχίσει. Η πρώτη, η πλειοψηφική, στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τις εισηγήσεις του, ενώ το 30% της Αριστερής Πλατφόρμας εμφανίζεται να διεκδικεί πιο «ριζοσπαστικές» λύσεις (μονομερής κατάργηση του Μνημονίου, μονομερής παύση πληρωμών, σύγκρουση με τους δανειστές) και φλερτάρει με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Πάντως, όπως έχει διαφανεί από τις ως τώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι μεν αποφασισμένη να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την πολιτική της αυτονομία, αλλά δεν έχει προαποφασίσει να προκαλέσει εσωκομματική σύγκρουση. Στο πλαίσιο αυτό, οι πιθανότητες να κατατεθεί από πλευράς του Παναγιώτη Λαφαζάνη ξεχωριστό κείμενο εισήγησης είναι μάλλον μικρές. Βέβαιο, ωστόσο, θεωρείται ότι θα κατατεθούν τροπολογίες προς ψήφιση, οι οποίες, όμως, θα «συνοδεύουν» το βασικό κείμενο εισήγησης της πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα