Τα αφρικανικά ποτάμια και ο ρόλος τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Η καλλιέργεια της γης και η βλάστηση κατά μήκος της όχθης των ποταμών επηρεάζουν καθοριστικά όλη αυτή τη διαδικασία.

Ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, με τον τίτλο «Afrival» στοχεύει να βελτιώσει την κατανόησή μας όσον αφορά το ρόλο των ποταμών της Αφρικής, όσον αφορά το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ο απεσταλμένος του Euronews στην περιοχή, Ντένις Λόκτιερ εξηγεί:

«Συμμετέχουμε σε μια ερευνητική αποστολή, στα σύνορα, ανάμεσα στη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια. Οι ποταμοί της μαύρης ηπείρου παραμένουν μεγάλο μυστήριο.

Σήμερα, ευρωπαίοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους με αφρικανούς συναδέλφους τους σε αναζήτηση απαντήσεων, για το ρόλο των ποταμών της Αφρικής στο παγκόσμιο κλιματικό ισοζύγιο».

«Βρισκόμαστε στον ποταμό Ζαμβέζη, το τέταρτο σε μέγεθος ποτάμι της Αφρικής και το μεγαλύτερο που χύνεται στον Ινδικό Ωκεανό. Εδώ είναι η τοποθεσία που πραγματοποιείται η μελέτη μας» αναφέρει ο συνεργάτης του προγράμματος Afrival, Κριστιάν Τεοντόρου από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν.

Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά ποτάμια συστήματα, τα αφρικανικά δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα.Οι έρευνες που διεξάγονται θα βοηθήσουν χώρες όπως η Ζάμπια, να διαχειριστεί καλύτερα τον υδάτινο ορίζοντά της και τα αποθέματά της σε νερό, καθώς η ζήτηση μεγαλώνει διαρκώς.

«Ο πληθυσμός της χώρας αυξάνεται. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, που σημαίνει εξορύξεις, γεωργία, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και αρκετές άλλες χρήσεις.

Άρα είναι σημαντικό να εξετάσουμε, να ξέρουμε πόσο νερό έχουμε, έτσι ώστε όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία να ξέρουν τι μερίδιο μπορούν να πάρουν από αυτό» επισημαίνει ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζάμπια, Ιμασίκου Νιάμπε.

Οι επιστήμονες μετρούν διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με το νερό, όπως το περιεχόμενό του σε διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμοκρασία του. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μας δείξουν πόση ποσότητα από τον άνθρακα που εισέρχεται στο ποτάμι με την αποσυντιθέμενη οργανική ύλη ή με τα ορυκτά, μετατρέπεται σε αέριο ή σε ίζημα και δεν φτάνει ποτέ στον ωκεανό.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα