Οι νικητές του φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι – cinema

Η ταινία πήρε την Κρυστάλλινη Σφαίρα, ανάμεσα στις δεκατέσσερις παραγωγές που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η γνωστή πολωνέζα σκηνοθέτιδα, Ανιέσκα Χόλαντ.

Η ταινία που είναι συμπαραγωγή Ουγγαρίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Γαλλίας στηρίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα της Ουγγαρέζας Αγκότα Κρίστοφ. Αφορά δύο δεκατριάχρονα, δίδυμα αδέλφια που πέρασαν τα τελευταία χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την

αυταρχική γιαγιά τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, διαλυμένο από τον πόλεμο, αλλά και από την παντελή έλλειψη αγάπης.

«Πρόκειται για μια ταινία που αφορά τον πόλεμο, αλλά δεν έχει καθόλου πολεμικές σκηνές. Αφορά δύο παιδιά και την ψυχολογική τους ανάπτυξη, μέσα από τον πόλεμο και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά, ένας μεγάλος πόλεμος. Το θέμα της ταινίας λοιπόν δεν αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφορά το σήμερα» ανέφερε ο ούγγρος παραγωγός της ταινίας, Σάντορ Σετ.

Το Κάρλοβι Βάρι φιλοξενεί παράλληλα και ένα τμήμα αποκλειστικά για τις ταινίες, που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. Σ’ αυτή την κατηγορία, το βραβείο πήγε στην πολωνέζικη ταινία «Floating Skyscrapers» του νεαρού σκηνοθέτη Τόμας Βασιλέφσκι.

«Η ταινία μου είναι για την αγάπη. Την αγάπη ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι, δύο αγόρια, τη μάνα και το γιο της, τον πατέρα και τον γιο του. Αυτό που μου φάνηκε ενδιαφέρον, ήταν να ασχοληθώ με θέματα που δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί σε πολωνέζικα φιλμ.

Μου αρέσουν οι ήρωες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Ανήκουν σε διάφορες μειονότητες, όχι μόνο σεξουαλικές αλλά και κοινωνικές. Είναι πάντα συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για έναν κινηματογραφιστή να ασχοληθεί με τέτοια θέματα» επισήμανε ο σκηνοθέτης του φιλμ.

Το «Floating Skyscrapers» είναι η ιστορία ενός νεαρού αθλητή που ζει με τη μητέρα του και την κοπέλα του, Σίλβια. Ένα βράδυ γνωρίζει τον Μιχάλ, ένα συνομήλικο με αυτόν αγόρι. Σιγά – σιγά η σχέση τους γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Η σεξουαλική συνειδητοποίηση, η αναζήτηση της ταυτότητας και η επιθυμία για κοινωνική αποδοχή είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που θίγει αυτή η ρομαντική γκέι ταινία.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα