ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Έγινε η πρώτη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των δανειστών, καθώς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της «task force», Χορστ Ράιχενμπαχ κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αν και πηγές της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

επιδιώκει να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το εξωτερικό και, ιδίως, με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές της χώρας. Έτσι, το απόγευμα, οι «οικονομολόγοι» του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Μηλιός και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της «task force» που έχει ορίσει η Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στον κ. Ράιχενμπαχ τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι «οικονομολόγοι» του κόμματος εξήγησαν στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι «η κρίση λαμβάνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις».

Μάλιστα, ζήτησαν από τον επικεφαλής της «task force» της Κομισιόν «να συμπεριλάβει στην έκθεσή του ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα».

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι «η εφαρμογή του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης όχι μόνο δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λήψης νέων μέτρων, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», ενώ επεσήμαναν ότι «η ύφεση είναι εκτός ελέγχου και η υλοποίηση άμεσων μέτρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποτελεί ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας για να ανακοπεί η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν στον κ. Ράιχενμπαχ την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να έχει σταθερές επαφές με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.», αποκαλύπτοντας και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να αποκρούσει τις αιτιάσεις εναντίον του περί «ευρωπαϊκής απομόνωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα