ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σε περίπτωση που θα ακολουθήσει αναστάτωση λόγω του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, οι κεντρικές τράπεζες σημαντικών οικονομιών του πλανήτη, αλλά και το Eurogroup βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα σε χρηματαγορές και τραπεζικό τομέα.


Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα να δράσουν ανάλογα, κατευνάζοντας τα πνεύματα στις χρηματαγορές και αποτρέποντας τα οξεία

προβλήματα για τον τραπεζικό τομέα, εάν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη χώρα μας προκαλέσει αναστάτωση, ανέφεραν στο Reuters εκπρόσωποι του G20.

Επίσης, υψηλόβαθμη αμερικανική κυβερνητική πηγή εστίασε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα παράσχουν «το οριστικό σήμα, για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια» σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, γίνεται και ο β’ γύρος των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζονται για συντονισμένη δράση, για να προκύπτει ρευστότητα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα», ανέφερε στο Reuters μια ακόμη πηγή του G20, ενώ άλλη πηγή της «ομάδας των 20» προέβλεψε ότι αν οι χρηματαγορές αναστατωθούν, τότε ήδη τη Δευτέρα στο Λος Κάμπος στο Μεξικό θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), στην οποία τηλεφωνικώς θα κληθούν να συμμετάσχουν κεντρικοί τραπεζίτες των ισχυρών οικονομικά κρατών.

Αναφέρθηκε επίσης ότι «θα ληφθούν τα οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα, όπως παροχή έξτρα ρευστότητας -ιδίως σε αμερικανικά δολάρια- για να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η σταθερότητα στις διεθνείς χρηματαγορές».

Συναγερμός και το Eurogroup 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Eurogroup που θα πραγματοποιήσει πιθανή τηλεδιάσκεψη μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Ο επίτροπος Όλι Ρεν αποφάσισε να μην μεταβεί στην σύνοδο του G20, ενώ από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να καθυστερήσει την αναχώρηση της από το Βερολίνο για να πληροφορηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα