ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ…

Τις διαθέσεις και τα όρια του Βερολίνου επιχειρούν να ερμηνεύσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες μόλις ημέρες πριν το ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ, στο οποίο ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το γεγονός ότι πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για νέο σχέδιο «κουρέματος» του ελληνικού

χρέους έχουν δώσει ελπίδες στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπουν ότι αν η Ελλάδα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, τότε στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, όταν θα συζητηθεί το ελληνικό και το ισπανικό πρόβλημα, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να πάρει μια διαβεβαίωση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά κάποιες διευκολύνσεις, προκειμένου να μη βυθιστεί κι άλλο στην ύφεση και την ανεργία.

«Έγιναν δύο εκλογές, το πολιτικό σύστημα σχεδόν διαλύθηκε, ο Τσίπρας παραλίγο να βγει πρώτο κόμμα. Δε θα μας αφήσουν στην τύχη μας, γιατί τότε θα ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρωζώνης», εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.

Εξάλλου, χθες, ο πρωθυπουργός διάβασε θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του Βερολίνου σε δημοσίευμα των Financial Times, με το οποίο αποκαλυπτόταν ότι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μια προειλημμένη απόφαση της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Αν και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Τσάιμπερτ, κράτησε σιβυλλική στάση, επισημαίνοντας ότι μεν ότι «η κ. Μέρκελ θα ακούσει τον κ. Σαμαρά», αλλά διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ισχύουν», στο Μαξίμου αποκρυπτογραφούν την εν λόγω δήλωση ως επιβεβαίωση της καλής διάθεσης της γερμανίδας καγκελαρίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί πως η Άνγκελα Μέρκελ, στο τετ α τετ που θα έχουν στις 24 Αυγούστου, έχει τη διάθεση να ακούσει ειλικρινά τον Έλληνα πρωθυπουργό και, ενδεχομένως, να δώσει και κάτι, με την προϋπόθεση να πάρει όλα τα μέτρα η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα