Συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναζητά ο Γιούνκερ

Από εκδήλωση στην βορειο-δυτική Γερμανία, στην οποία παρευρέθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε στο Reuters: «Εργαζόμαστε εντατικά για ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και έχουν σημειώσει πρόοδο». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που αναμένεται είναι να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ στο Eurogroup

της ερχόμενης Τρίτης (20/11).

«Ελπίζω να συνεχίσουμε το υπόλοιπο της πορείας μας μαζί με το ΔΝΤ», δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ήδη το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο, αλλά η γερμανική πλευρά απορρίπτει κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης μετά διαγραφής του ελληνικού χρέους. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο Κλέμενς Φούεστ, για να προσθέσει: «Το ερώτημα δεν είναι ως πότε, αλλά πότε θα γίνει το επόμενο βήμα». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Πίτερ Μπόφινγκερ, εκ των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, σημείωσε: «Χωρίς το κούρεμα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αυστρία, την Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική. «Η απειλή για την Αυστρία, την Γερμανία ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει άμεσα από την ευρωζώνη δεν βοηθάει ούτε την Ελλάδα, ούτε κανέναν», για να προσθέσει: «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να προσέχουμε τι λέμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα