ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΤΑΜΕΙΑ

08:35 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε τη Τρίτη 5 Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τους δήμους όλης της χώρας ότι μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι δήμοι απαλλάσσονται από βεβαιωμένους πρόσθετους φόρους και πρόστιμα καθώς και από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις. Βασική προϋπόθεση για τη σχετική απαλλαγή είναι να εξοφλούνται οι κύριες οφειλές στο σύνολό τους.  Μέχρι τα

τέλη Οκτωβρίου αναστέλλεται και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Για να ανασταλούν όμως οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει η εκτέλεση να αφορά μόνο οφειλές που συμψηφίζονται ή αποπληρώνονται. Στη διαδικασία αυτή  δεν μπορούν να ενταχθούν περιπτώσεις κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων, η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε αναβάλλεται ή στην περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί η εκτέλεσή της διακόπτεται. Για να υλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο γίνεται ο συμψηφισμός των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι θα πρέπει να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες:

α) λήψη βεβαίωσης από το δικαιούχο φορέα,

β) λήψη σχετικής επικαιροποιημένης  απόφασης – αίτησης του δημοτικού συμβουλίου και

γ) διαβίβαση της πράξης του δημοτικού συμβουλίου στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που συμψηφίζονται, είναι εκείνες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες  και υπάρχει ουσιαστικά αδυναμία καταβολής τους από τον δήμο. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους δήμους, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι συγκεκριμένων εσόδων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 3756/2009 (Α΄ 53).

Οφειλές ή μέρος αυτών, που προέρχονται από νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μπορούν να ρυθμιστούν, μόνο εφόσον έχουν αναληφθεί νομίμως από τους οικείους δήμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα