ΟΙ G20 ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

08:35 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την καταγγελία του Μνημονίου, την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και την ανάγκη αλλαγής του δόγματος Μέρκελ στην Ευρώπη θα εκθέσει σήμερα στους πρέσβεις των χωρών-μελών του G20 ο Αλέξης Τσίπρας.

Του

Γιώργου Μελιγγώνη

Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο και εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι διαθέτει συνομιλητές στο εξωτερικό και, άρα, μπορεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης. Στο Ζάππειο, λοιπόν, έχουν κληθεί όλοι οι πρέσβεις των χωρών που ανήκουν στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr θα παραβρεθούν άπαντες, εκτός των πρέσβεων του Μεξικό, της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, αφού λείπουν εκτός Ελλάδας –όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, παρόντες αναμένεται να είναι οι πρέσβεις των βασικών «παικτών» στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σμιθ, αλλά και ομόλογός του από την πρεσβεία της Κίνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του προς τους διπλωματικούς εκπροσώπους των G20, αναμένεται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αφού πρώτα θέσει θέμα αλλαγής της συνολικής στρατηγικής για την Ευρώπη και της εγκατάλειψης του δόγματος Μέρκελ περί δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Παράλληλα, κατά πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στους πρέσβεις την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ότι η χώρα μας διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και όχι απλώς δημοσιονομική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν συμμετοχές εκπροσώπων από όλες τις χώρες του G20, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε φιάσκο η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές πρεσβείες αναπτύχθηκε ο προβληματισμός μήπως τελικά δεν έπρεπε να ανταποκριθούν οι πρέσβεις στο κάλεσμα Τσίπρα, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι «αβαντάρουν» τον ΣΥΡΙΖΑ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Παρόλα αυτά, το… παρουσιολόγιο του Ζαππείου θα είναι πλήρες, καθώς αντίστοιχη εκδήλωση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. είχε διοργανώσει στα γραφεία της ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε επίσης συναντηθεί και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Παρών θα είναι και ο πρεσβευτής της Κύπρου, αν και η γειτονική χώρα δεν ανήκει στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον αν κάποιοι εκ των πρέσβεων επιλέξουν να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με βάση το διπλωματικό πρωτόκολλο και τα ειωθότα, κάτι τέτοιο σχεδόν αποκλείεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα