ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σε συμφωνία και στη μονογραφή για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών προχώρησαν σήμερα η Ε.Ε. και η Τουρκία. Είχε προηγηθεί, χθες το τούρκικο παζάρι που οδήγησε σε συμφωνία με την Ε.Ε. για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους.

Η Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ χαιρέτισε τη μονογραφή της συμφωνίας αυτής που όπως είπε «θα επιτρέψει προς το κοινό μας συμφέρον να ελέγχουμε καλύτερα τα σύνορα και να διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση».

Η δανική κυβέρνηση επιθυμεί να οργανώσει την επίσημη υπογραφή αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής

πριν από το τέλος της εναλλασσόμενης προεδρίας της στην Ε.Ε., στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, διότι τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει ακόμη να δώσουν επίσημα εντολή στην Σεσίλια Μάλμστρομ να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, που είχε μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, η οποία σε αντάλλαγμα απαιτούσε διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας.

Η Κύπρος, η οποία από την 1η Ιουλίου θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε, αποδέχτηκε σήμερα να άρει τις επιφυλάξεις της.

Όμως σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο η συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβάνει μια διαδικασία που θα είναι πολύ μακρά, και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, καθώς η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα θα υποβληθεί στην Άγκυρα ένα σχέδιο δράσης στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η υποχρέωση για τις τουρκικές αρχές να συνεργάζονται με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την καλύτερη παρακολούθηση των συνόρων τους με την Ε.Ε, να επανεξετάσουν την πολιτική τους των θεωρήσεων με τις τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και να υπογράψουν τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: «Ο δρόμος παραμένει στενός και είναι επίσης απαραίτητο οι Τούρκοι να συμφωνήσουν να παίξουν το παιχνίδι».

Keywords
Τυχαία Θέματα