Στο σφυρί ακίνητα-«φιλέτα»- του δημοσίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ένα από τα μέτωπα που η Κυβέρνηση υστερεί σε επιδόσεις, είναι η φοροδιαφυγή. Σε αυτό το επίπεδο η Κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να πετύχει επιδόσεις τέτοιες που της επιτρέπουν να περιορίσει την φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, όμως στις αποκρατικοποιήσεις επιχειρεί να τα δώσει όλα βγάζοντας στο «σφυρί» ακόμη και ακίνητα – «φιλέτα», του Δημοσίου.

Ήδη ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης έχει προαναγγείλει τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, του ΟΛΘ,

της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΥΑΘ, προκειμένου βεβαίως να ισοσκελιστεί και η «ζημιά» από την ΔΕΠΑ: Ωστόσο, όπως φαίνεται το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά παράλληλα και τη διαδικασία πώλησης ακινήτων από τη δεξαμενή κτιρίων του Δημοσίου που έχει στη διάθεσή του.

Η διαδικασία γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη έχουν πωληθεί δύο κεντρικά διατηρητέα κτίρια, στις οδούς Ερμού και Αναγνωστοπούλου, που απέφεραν 7,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τον ερχόμενο μήνα θα δημοπρατηθούν τρία ακόμη ακίνητα, στη Μητροπόλεως, στην Τσακάλωφ και στο Νέο Φάληρο.

Οι πωλήσεις γίνονται με ηλεκτρονική δημοπρασία μέσα από μια δεξαμενή περίπου 900 κτιρίων που έχει στη διάθεση του το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία είναι απλή, εξωφρενικά απλή για όσους έχουν συνδέσει ανάλογες διαδικασίες με τη γνωστή εξωφρενική ελληνική γραφειοκρατία. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύει τακτικά στη σελίδα www.e-publicrealstate.gr τα ακίνητα που πρόκειται να δημοπρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προμηθευτούν τον σχετικό κωδικό που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και διαρκεί οκτώ ώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή και από το εξωτερικό.

Πολλά από τα κτίρια που βγαίνουν στο σφυρί παρουσιάζουν ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην αρχή πωλήθηκε ένα γνωστό διατηρητέο του μεσοπολεμικού αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγρή στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Μετά η πώληση ενός οικείου εμπορικού ακινήτου στην οδό Ερμού που στεγάζει το πολυκατάστημα της εταιρείας «Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε».

Keywords
Τυχαία Θέματα