Η κόντρα Ομπάμα-Μέρκελ με φόντο την Ελλάδα

Τα μηνύματα προς την καγκελάριο Μέρκελ μετά την επίσκεψη Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι πλέον σαφή: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται την πολιτική της λιτότητας. Εκτός από τη δημοσιονομική διόρθωση, πρέπει η χώρα πλέον να προχωρήσει σε ανάπτυξη,δήλωσε

ευθαρσώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά τη φιλική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, ρίχνοντας το γάντι στη γερμανική σχολή σκέψης, που επιβάλλει τη συνέχεια του πολέμου της λιτότητας.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να εξέλθει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους της, το οποίο έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση από το 2010 χωρίς να φαίνονται ελπιδοφόρα σημάδια στον ορίζοντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του έχουν αντιληφθεί ότι οι διαρκείς κραδασμοί της Ελλάδας, που προκαλούν σεισμικές δονήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τείνουν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Εναρμόνιση με το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι εναρμονίζεται με την πρόσφατη έκθεσή του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα . Το ΔΝΤ ζητεί από την Ευρωζώνη, με τελεσιγραφικό τρόπο, να επιλύσει τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και να επισπεύσει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει υποσχεθεί. Στην έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, αλλά υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. Τονίζει δε, ότι εάν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει το ταχύτερο δυνατό την αποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε επώδυνες περικοπές δαπανών το 2014. Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό, που υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. το 2015 (η Κομισιόν βλέπει κενό μόνο 3,8 δισ. το 2014), το ΔΝΤ καλεί την Ευρωζώνη να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο. Ως προς το χρέος, αν και δεν αμφισβητεί τη βιωσιμότητά του, υπενθυμίζει τη δέσμευση της Ευρωζώνης για μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης και την καλεί να τα εφαρμόσει ταχύτερα.

Υπάρχει επομένως σύγκρουση απόψεων και θέσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που κύριος εκφραστής της είναι η Γερμανία. Το ΔΝΤ επιμένει στο δραματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, ενώ το Βερολίνο αρνείται να ανοίξει τη συζήτηση περί κουρέματος εν όψει των γερμανικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει διαρκώς και με πάθος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης, καθώς, όπως λέει, κάτι τέτοιο αποτελεί απλώς μία «ερμηνεία» του ΔΝΤ.

Μιλώντας στην Eπιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι δεν υπάρχει προοπτική νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία εξηγεί την αυτοκριτική του ΔΝΤ μέσω σειράς δημοσιευμάτων του Τύπου, σημειώνοντας ότι η εν λόγω έκθεση αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας του Ταμείου, το οποίο αναγκάστηκε να αποκλίνει από τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας,

Πάντως το Spiegel-Online σημειώνει ότι στόχος της έκθεσης του ΔΝΤ είναι να εντείνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου αυτοί να συμφωνήσουν σε ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Η κριτική που ασκεί το ΔΝΤ οφείλεται στην αυξανόμενη νευρικότητα των αυτοαποκαλουμένων διασωστών, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα καταστεί αναπόφευκτο ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους», εκτιμά η Rheinische Post.

Οι διασώστες απέτυχαν, «καθώς περιορίστηκαν στην επιβολή της λιτότητας στην Αθήνα και στη μείωση του ρίσκου για το ευρώ, ξεχνώντας με τον τρόπο αυτόν την προοπτική για τους Έλληνες», υποστηρίζει η Tagesspiegel.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς ειδικότερα. Η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει. Αλλά είναι γνωστό στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ ότι για να περάσει στην ανάπτυξη, η χώρα χρειάζεται γενναίο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές.

*Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα