Στο μισό «κουρεύονται» τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

08:37 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Τη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων στο ήμισυ προβλέπουν οι τράπεζες, εξέλιξη που αναμένεται να αποφέρει όφελος ύψους ,15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Όπως εκτιμούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθούν σταδιακά στο 2% από 4% που είναι σήμερα. Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα έχει όφελος για τις τράπεζες αλλά θα πλήξει τους καταθέτες

οι οποίοι απολάμβαναν τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Απριλίου το μέσο επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας ξεπερνούσε το 4% επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι το βασικό επιτόκια της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0,5%. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθούν δραστικά το επόμενο διάστημα μειώνοντας δραστικά το κόστος χρήματος. Σημειώνεται ότι σε προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται σήμερα περί τα 90 δισ. ευρώ και κάθε μεταβολή του επιτοκίου της τάξης του 1% μεταφράζεται σε ποσό 900 εκατ. ευρώ.

Ήδη το επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και από τα επίπεδα του 5,01% που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2012 -όταν η ελληνική κρίση είχε φτάσει στην κορύφωσή της- υποχώρησαν στο 4,5% τον περασμένο Φεβρουάριο και στο 4,22% τον Απρίλιο. Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων οφείλονταν στην έντονη αβεβαιότητα, τη μαζική εκροή καταθέσεων και τον ανταγωνισμό των τραπεζών για να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των καταθέσεων προθεσμίας θα επιταχυνθεί και προβλέπουν ότι σχετικά σύντομα τα επιτόκια θα συρρικνωθούν κοντά στο 2%. Όπως σημειώνουν το όφελος από την μείωση του κόστους δεν θα περάσει εξ ολοκλήρου στις τράπεζες αλλά ένα τμήμα θα αντισταθμιστεί από μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Το καθαρά όφελος για τις τράπεζες, που θα προκύψει από την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας σημαντικά την οργανική κερδοφορία τους. Η αυξημένη οργανική κερδοφορία θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων. Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν στο 24,5% έναντι 16% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα διενήργησαν προβλέψεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ το 2012 ενώ προβλέψεις ύψους 6,24 δισ. ευρώ είχαν πραγματοποιήσει για τη χρήση του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα