Στα ερείπια της βαλκάνιας ψυχολογίας

Snowpiercer

Του Τζουν-Χο Μπονγκ. Διάρκεια: 126'. Με τους Κρις Έβανς, Τίλντα Σουίντον, Εντ Χάρις, Άλισον Πιλ, Τζέιμι Μπελ, Σονγκ Κανγκ-χο, Τζον Χερτ, Γιούεν Μπρέμνερ, Οκτάβια Σπένσερ, Λιουκ Πασκουαλίνο.

Σωτήριον έτος 2031 μ.Χ. Μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα, για να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου με κινητήρα αέναης κίνησης στο οποίο η ελίτ της «πρώτης

θέσης»κυριαρχεί απολυταρχικά . Οι φτωχότεροι που ζουν εξαθλιωμένοι στα τελευταία βαγόνια εξεγείρονται και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα που η ελίτ θεωρεί «ιερό».

Ενδιαφέρουσα μετα - αποκαλυπτική ταινία που εξελίσσεται σαν δυστοπικό παραμύθι σχολιάζοντας την ανθρώπινη μικρότητα και μοχθηρία, την παρακίνηση σε ανομία και τις πλάνες που καλλιεργεί κάθε εξουσία. Ο Κορεάτης σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την αλληγορία μιας μικρής κοινωνίας εντός των ορίων μιας σύγχρονης μηχανοκίνητης Κιβωτού για να περιγράψει τις κοινωνικές τάξεις , τις κοινωνικές συγκρούσεις καθώς και ζητήματα πολιτικά, ηθικά και περιβαλλοντικά μέσα από μια συναρπαστική περιήγηση πάνω σε σιδηροτροχιές που δεν ποτά δεν εξαντλεί την ορμητικότητα των θεμάτων που θίγει.

Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας (Walesa: Man of Hope)

Του Αντρέι Βάιντα. Διάρκεια: 127'. Με τους Ρόμπερτ Βίκιερβιτς, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Ιβόνα Μπιέλσκα, Ζμπιγκνιεφ Ζαμακόφκσι.

Πώς είναι δυνατό για ένα άτομο να αλλάξει τον κόσμο τόσο δραματικά; Είναι πολιτικό ή ψυχολογικό ζήτημα; Πρόκειται για ένα χαρισματικό ηγέτη ή για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα; Η πιο πρόσφατη δημιουργία του Αντρέι Βάιντα, αυτής της εμβληματικής μορφής του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αφηγείται όλα όσα διαδραματίστηκαν ιστορικά στην Πολωνία από το 1970 μέχρι σήμερα. Με γεγονότα και στοιχεία τα οποία συνέβαλλαν καθοριστικά στη κατάρρευση του μοντέλου του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού».

Η ταινία αρχίζει με την Ιταλίδα δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι να εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει την αλήθεια της προσωπικότητας του.
Ταινία υψηλής αισθητικής και νοημάτων αφιερωμένη στην εθνική μνήμη των Πολωνών, αλλά και όλων των χωρών του λεγόμενου κάποτε «Ανατολικού μπλοκ», με δύναμη και ακαταμάχητο αφήγηση από ένα σπουδαία σκηνοθέτη και καταπληκτικές ερμηνείες από το καστ με επικεφαλής το Ρόμπερτ Βίκιερβιτς.

Το θεώρημα του μηδενός (The Zero Theorem)

Του Τέρι Γκίλιαμ. Διάρκεια: 107'. Με τους Κριστόφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Ντέιβιντ Θιούλις, Μέλανι Τιερί, Λούκας Χεντς, Μπεν Γουίνσλοου, Πίτερ Στορμάρε, Τίλντα Σουίντον.

Μια εκκεντρική και μοναχική ιδιοφυΐα υπολογιστών προβληματίζεται από την υπαρξιακή αγωνία και επεξεργάζεται ένα μυστηριώδες σχέδιο που αποσκοπεί στην ανακάλυψη του σκοπού της ύπαρξης - ή της έλλειψής της - μια για πάντα. Ωστόσο, για πρώτη φορά βιώνει τη δύναμη της αγάπης και την επιθυμία να κατανοήσει ακριβώς το λόγο της ύπαρξης.

Ο Γκίλιαμ συνεχίζει στο ύφος που εγκαινίασε το 1985 με το «Brazil» και συνέχισε το 1995 με το «12 Monkeys». Πρόκειται για ένα ακόμα προσωπικό ταξίδι στις πεποιθήσεις και τη ματιά του που προσανατολίζεται σταθερά και επίμονα στο χάσμα ανάμεσα στη λογική και την πίστη. Χαοτική, γεμάτη στιλιστικές αναφορές σαν ρετρό- φουτουριστικό κόμικ , η ταινία ξεσκονίζει την πολυεπίπεδη πραγματικότητα, την αγέρωχη τεχνολογία, τη θεσμική παράνοια, τα ιδιόμορφα ειδύλλια του σήμερα.

Όποιος θεατής νομίζει ότι ο σκηνοθέτης διηγείται επί 107 λεπτά ένα ανέκδοτο χωρίς κάποιο αστείο, καλό θα είναι πριν κόψει εισιτήριο να γνωρίζει ότι ο Γκίλιαμ δεν κάνει καλαμπουράκια ούτε το παίζει προφήτης. Σατιρίζει.

Διασταυρούμενες Ζωές (Circles)

Του Σρένταν Γκολούμποβιτς. Διάρκεια: 112'. Με τους Αλεξάντερ Μπέρτσεκ, Λέον Λούτσεβ, Νεμπόιζα Γκλόκοβατς, Νικόλα Ρακόσεβιτς, Χριστίνα Πόποβιτς, Μπόρις Ιζάκοβιτς, Βουκ Κόστιτς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία το 1993, ένας Σέρβος στρατιώτης, γίνεται μάρτυρας της βίαιης επίθεσης τριών συμπολεμιστών του εναντίον ενός μουσουλμάνου πολίτη. Ο φαντάρος επεμβαίνει και τον σώζει, αλλά το πληρώνει με τη ζωή του καθώς ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους υπόλοιπους εξαγριωμένους στρατιώτες. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι συνέπειες αυτής της τραγικής πράξης ηρωισμού εξακολουθούν να έχουν τις επιπτώσεις τους.

Οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμα ανοιχτές και πρωταγωνιστές εκείνου του επεισοδίου, ζωντανά φαντάσματα μιας ρημαγμένης από το πόλεμο ζωής αντιμετωπίζουν το παρελθόν, μέσα από τη δική τους κρίση. Με ενοχές, απογοητεύσεις, επιθυμία εκδίκησης.
Χαμηλού προϋπολογισμού σερβική ταινία με ανεπιτήδευτη ματιά και λιγόλογη εξιστόρηση ενός δύσκολα διαχειρίσιμου θέματος. Η ανασύνθεση του δράματος συγκλονίζει, καθώς ο σκηνοθέτης με απέριττο ύφος , λιτό ρυθμό και επιδέξιο μοντάζ παρακρατεί εσκεμμένα ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τους χαρακτήρες εκείνου του μακελειού μέχρι τη τελική σκηνή.

Sacro GRA
Του Τζιανφράνκο Ρόσι. Διάρκεια: 93'.

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκος του ιταλικού αυτοκινητοδρόμου GRA (Grande Raccordo Anulare), το οδικό δαχτυλίδι που περικυκλώνει την Ρώμη. Ήρωες της ταινίας είναι οι απλοί άνθρωποι, που ζουν την καθημερινότητα τους στο όριο του ουσιαστικού και του ανούσιου, του μπανάλ και του συναρπαστικού. Ένας ευγενής και η κόρη του που έχουν αναγκαστεί να μείνουν σε ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, ένας τραγουδιστής της όπερας, μια οικογένεια Λατινοαμερικάνων κι άλλοι χαρακτήρες που με κοινό σημείο τον αυτοκινητόδρομο συνθέτουν τον παλμό της ζωής στο πλαίσιο του αστικού τοπίου.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατακτά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2013, ξετυλίγει με αριστοτεχνική εικαστική αισθητική τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα