Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ… ξανά

Έπειτα από μια μακρά περίοδο «αγρανάπαυσης», η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας» επανήλθε χθες στις αντιρρήσεις, τις διαφοροποιήσεις και, κυρίως, στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φλερτάρει και με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι «λαφαζανικοί» κατέθεσαν ξεχωριστό κείμενο-σχέδιο πολιτικής απόφασης, επαναφέροντας στο εσωκομματικό προσκήνιο το κυρίαρχο θέμα το οποίο είχαν αφήσει στο παρασκήνιο από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

και εξής: την πολιτική αφήγηση ρήξης με την Ευρωζώνη και μονομερών ενεργειών, ακόμη κι αν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Δεν είναι καταστροφή»

Παράλληλα, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας», η τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα βρίσκεται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, οποτεδήποτε ο Αλέξης Τσίπρας θα υλοποιεί κάποια «στροφή προς τον ρεαλισμό», όπως αυτή στην οποία προέβη στο Τέξας. Άλλωστε, η αποστροφή του λόγου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε «bank run» (δηλαδή κατάρρευση τραπεζών) επικρίθηκε εντόνως από πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με τον πρόεδρο του κόμματος να «κατηγορείται» πως υιοθετεί «την καταστροφολογία που χρησιμοποιούν οι μνημονιακοί για να εκβιάζουν το λαό για νέα μέρα», όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, η «Αριστερή Πλατφόρμα δεν κρύβει τις απόψεις της και στο κείμενο που κατέθεσε, αφού εκεί απαντούν ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν είναι καταστροφική η έξοδος από το ευρώ. «εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της μειοψηφίας. Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο γίνονται πολλές αναφορές στη «διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με όπλο τη διακοπή αποπληρωμής του», στη «γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους ως τη διαγραφή του για τις ευάλωτες και αδύνατες κατηγορίες», στις εθνικοποιήσεις τραπεζών, αλλά και στην επανάκτηση μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων που θα έχουν τυχόν ιδιωτικοποιηθεί.

Μόνιμος «πονοκέφαλος»

Τούτων δοθέντων, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα είναι εφεξής παρούσα στην κομματική συζήτηση. Παράλληλα, ομολογούν ότι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» θα συνεχίζει να διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συγκυρία που η ηγεσία του κόμματος υιοθετεί την στάση «με κάθε τρόπο στο ευρώ» και απορρίπτει κάθε άλλη «εναλλακτική» πρόταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα