ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΜΙΣΘΟΥΣ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα στις 10.00 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τους επικεφαλής της Τρόικας με φόντο τον… εργασιακό μεσαίωνα, που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές.

Ο υπουργός σχεδιάζει να παίξει… άμυνα, αντιπροτείνοντας σε Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ένα αρκετά δελεαστικό πλάνο, κοντά στις δικές τους απαιτήσεις. Ποιο είναι αυτό;

Μικρότερες περικοπές στις αποζημιώσεις απόλυσης και διατήρηση τριετιών στον κατώτατο μισθό, αλλά σαφώς μειωμένων σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Υπό τη σκιά των έντονων διαφωνιών σ’ όλα τα μέτωπα με τους δανειστές, ο

υπουργός τους υποδέχεται σήμερα με σκοπό να ρίξει κι… άλλο νερό στο ήδη νερωμένο κρασί του.

Η τρόικα απαιτεί μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, περιορισμό του χρόνου της προειδοποίησης και κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων.

Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας θα αντιπροτείνει: Μείωση των αποζημιώσεων, το πολύ κατά 30%.

Ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν «θεμελιώσει» δικαίωμα μεγαλύτερης αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, δηλαδή για αυτούς που έχουν πάνω από 16 χρόνια υπηρεσίας, το υπουργείο θα επιδιώξει – χωρίς να διαφαίνεται από την πλευρά των δανειστών ιδιαίτερη διάθεση συμβιβασμού, να ισχύσει το σημερινό καθεστώς. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους, η ηγεσία του υπουργείου ζητά η μείωση της αποζημίωσης να είναι μικρότερη, ίσως κατά 30%, με αντίστοιχη εσωτερική διαβάθμιση.

Αναφορικά με το χρόνο προειδοποίησης της απόλυσης, η τρόικα πιέζει να υποχωρήσει το πολύ στους 3 μήνες, από 6 μήνες που είναι έως σήμερα.

Στο θέμα των τριετιών, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι ενδεχόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα καταργήσει κάθε έννοια μισθολογικής εξέλιξης.

Το υπουργείο Εργασίας λοιπόν θα αντιπροτείνει σήμερα για κάθε επιπλέον τριετία, αύξηση της τάξεως του 5%, αντί για 9% που είναι σήμερα. Έτσι θα διατηρηθεί το σκέλος του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, αλλά θα υπάρχει έστω και μια μικρή αύξηση, για όσους αποκτούν κάποια προϋπηρεσία.

Το υπουργείο Εργασίας, εκτός από τις οικονομικές παραμέτρους που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναμένεται σήμερα να ζητήσει και νομική τεκμηρίωση, καθώς βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι, ότι με την κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων, καταργείται στην ουσία η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στις απαιτήσεις της τρόικας είναι και η δυνατότητα εφαρμογής εργασίας έξι ημερών την εβδομάδα, εντός της 40ωρης εργασίας, αλλά εντός της δυνατότητας για μεγαλύτερη ευελιξία, και μάλιστα, καθοριζόμενη ακόμη και ανά βδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά δεν διαφωνεί με την οριοθέτηση του εξαημέρου, υπό την προϋπόθεση να μην αλλάξει το 40άωρο εργασίας, σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει καταρχάς συμφωνία ώστε να μειωθούν οι ώρες ανάπαυσης σε έντεκα, από τη μία βάρδια στην αμέσως επόμενη, αντί για δώδεκα πο

Keywords
Τυχαία Θέματα