ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΛΟΓΗ-ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ «ΓΑΛΑΖΙΟΥ» ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

 Η ώρα της αλήθειας για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά έφτασε, καθώς σήμερα εκλέγεται ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ έχουν ήδη διαμορφωθεί συνθήκες σκληρού εσωκομματικού μπρα ντε φερ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρωθυπουργός, στη σημερινή ομιλία του προς τα μέλη του ανώτατου οργάνου της ΝΔ, αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα και να ταχθεί κατά των «προσωπικών στρατηγικών», καθώς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά

επιβεβαιώνουν την ενόχλησή του με την επιμονή του Νικήτα Κακλαμάνη να είναι υποψήφιος, κόντρα στην «γραμμή». Ο κ. Σαμαράς, πάντως, με εμφανή στόχο να μην «παρεξηγηθεί» η παρέμβασή του ως ομιλία εσωκομματικής κατανάλωσης, αναμένεται να αναφερθεί στα κεντρικά πολιτικά θέματα και να υπερασπιστεί τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνησή του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα δίνει «εθνική μάχη για το ευρώ», όπως είπε χθες στο προεδρείο της ΚΕΔΕ και, στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να στείλει μηνύματα και στους «συμμάχους» του, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Συνθήκες εμφυλίου

Παράλληλα, όμως, με τα συμβαίνοντα στην κεντρική πολιτική σκηνή και την οικονομία, η σημερινή διαδικασία αποτελεί το αποκορύφωμα ενός υπόγειου πολέμου χαρακωμάτων μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων: του Νικήτα Κακλαμάνη και του Μανόλη Κεφαλογιάννη. Είναι κοινό μυστικό ότι το Μαξίμου προτιμά να πάρει το κόμμα ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος, εξάλλου, «επιστρατεύθηκε» για να χτυπήσει την «λαϊκοδεξιά» και ηχηρή υποψηφιότητα Κακλαμάνη. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, καθώς εκτιμάται ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι τόσο ρευστοί, που ενδέχεται η μάχη να είναι αμφίρροπη. Πάντως, χθες, ο Νικήτας Κακλαμάνης, τη δωδεκάτη ώρα της ψηφοφορίας (που λήγει σήμερα το απόγευμα) σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αναφέροντας καταγγελίες για παρεμβάσεις στελεχών της ΝΔ υπέρ της υποψηφιότητας Κεφαλογιάννη. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μάλιστα, «φωτογράφισε» επιτελικά στελέχη της Συγγρού ως «βασιλικότερους του βασιλέως» και ανέφερε ότι γίνονται τηλεφωνήματα σε «γαλάζια» στελέχη, με κεντρικό μότο ότι «η κεντρική διοίκηση δεν  επιθυμεί τον τάδε».

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων στη ΝΔ, αλλά και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, είναι στραμμένα στη σημερινή ψηφοφορία, αφού από το αποτέλεσμά της μπορεί να κριθεί ακόμη και η τύχη της κυβέρνησης: μπορεί, δηλαδή, να κριθεί αν η ΝΔ θα έχει το ρόλο του «κυματοθραύστη» μεταξύ κομματικής βάσης και κυβέρνησης ή αν ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει «πρωθυπουργός χωρίς κόμμα»…

Keywords
Τυχαία Θέματα