ΠΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ – ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΔΩΡΑ KAI ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η πλήρης κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις ή ότι απέμεινε από αυτά, καθώς και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων περιλαμβάνονται στις «λεπτομέρειες» που συζητήθηκαν χθες, στο υπουργείο Οικονομικών.

Το πακέτο των κυβερνητικών προτάσεων μέτρων θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τις 8 Σεπτεμβρίου οπότε έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ.Μορς και Κλ. Μαζούχ με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά

και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.  Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν χθες, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύεται στην πράξη το ρητό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Και αυτό, γιατί στο τελικό πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η πλήρης κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και για ότι απέμεινε από το 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές περικοπές 2% έως και 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, αλλά και κατάργηση των εποχικών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δις ευρώ  αποτελούν σοκ και για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού αλλά και τους οικοδόμους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας.

Και αυτό γιατί στο βασικό σενάριο, τα εποχικά επιδόματα καταργούνται, γεγονός που σημαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για παράδειγμα, μηνιαίες απώλειες 460 ευρώ για τους μήνες που δεν εργάζονται.

Όσον αφορά στις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα αφαιρέσουν από τις τσέπες εκατομμυρίων δικαιούχων αθροιστικά 4,8 δισ. ευρώ.

Παρ’ ότι οι κ. Κουβέλης και Βενιζέλος εμφανίστηκαν εχθές,  υπερασπιστές των χαμηλών αλλά και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, τελικά αυτό που κατάφεραν να σώσουν είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες μάλιστα, είναι αμφίβολο εάν τέθηκαν ποτέ στο κέντρο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, αφού ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν άκρως αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο περικοπής τους.

Όσον αφορά στις χαμηλές συντάξεις, οι αποφάσεις για το ύψος των περικοπών φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα κλειδώσει και θα συζητηθούν, μαζί με τα ειδικά μισθολόγια, ίσως και σήμερα, σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων.

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των 600 ή 700 ευρώ, φαίνεται πως επιλέγεται η λύση της αθροιστικής αντιμετώπισης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Έτσι, εξετάζεται το σενάριο οι  περικοπές να είναι μεν κλιμακωτές, να ξεκινούν όμως από τα 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Επίσης, παραμένει η πρόταση για εισφορά που θα ξεκινά από το 1% και ίσως φθάνει σε 3%,  για όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά και έλαβαν εφάπαξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα