ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

16:10 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που εισήχθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σημειώνεται ότι  το νομοσχέδιο προκάλεσε χθες αναβρασμό στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία

στη συνέχεια έπειτα και από την καταγγελτική τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου εξέφρασε την ενόχλησή της για τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Σήμερα ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για «ευκαμψία απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα», «αντιμεταρρύθμιση» και «νομοθέτηση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση»:

«Μάθαμε πως δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και πως είστε εσείς που πήρατε την πρωτοβουλία. Δεν έχετε όμως τη δεδηλωμένη ως ΝΔ, αλλά η τρικομματική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας.

 Από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε:

«Δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου: Υπήρξε συνάντηση της τρικομματικής επιτροπής με τους τομείς εκπαιδευτικής πολιτικής των τριών κομμάτων- και συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Είμαι ο τελευταίος που θα έπαιρνε τέτοια πρωτοβουλία από μόνος μου», απάντησε ο υπουργός Παιδείας.

Τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο δεν συνιστά «αντιμεταρρύθμιση» και πως κρατά αλώβητο το πνεύμα του νόμου 4009, καθιστώντας τον, ωστόσο, λειτουργικό στην πράξη:

«Ο ν.4009 δεν είχε εφαρμοστεί, γιατί συνέδεε τη χρηματοδότηση με την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και τα πανεπιστήμια έμεναν χωρίς προϋπολογισμούς, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να κάνουν προκηρύξεις διαγωνισμών, ακόμα και για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Όταν αναλάβαμε, αυτό ήταν ένα πρόβλημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και ρύθμισης, όπως και το ζήτημα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια το 2013», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στη σημερινή, επί της αρχής συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής,  φάνηκε και ο διχασμός του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά κι η αντιπαράθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν η στάση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη ο οποίος κατά τη πρωινή του τοποθέτηση δεν διευκρίνισε πως θα τοποθετηθεί το κόμμα του.

Εκφράζοντας την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι οι τροποποιήσεις του ν. 4009 είναι «καλές», ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από αυτήν, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γιατί «δεν έγινε συζήτηση για το τι έπρεπε να αλλάξει», ενώ υποστήριξε πως οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής ηγεσίας στον «νόμο Διαμαντοπούλου», οφείλονται στο ότι «δεν θέλει να ξεβολευτεί, κόντρα στις θυσίες του πολίτη».

Επίσης σχολιάζοντας την εισήγηση του προλαλήσαντος εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως «και αυτός ο νόμος δεν θα περάσει στην πράξη», παρατήρησε ότι «όποιος θεωρεί π

Keywords
Τυχαία Θέματα