ΣΕΒ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ

Ο Σύνδεσμος, σε υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, απαριθμεί τις επιβαρύνσεις στον παραγωγικό κλάδο το τελευταίο διάστημα.

Μεταξύ των επιβαρύνσεων αναφέρει: την αύξηση του κόστους ενέργειας, τις αυξήσεις των πρώτων υλών, το χαμηλό επίπεδο των βασικών υποδομών, το πολύ υψηλό κόστος των μεταφορών, το διπλασιασμό του κόστους δανεισμού το τελευταίο έτος και την επιδείνωση των όρων πληρωμής για τα εισαγόμενα υλικά.

Αναφέρεται επίσης: στη σημαντική αύξηση φόρων, στη μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ και στη διατήρηση πολλών

ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων.

«Είναι φανερό ότι οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν το κόστος και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών» καταλήγει ο ΣΕΒ, υποστηρίζοντας πάντως ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών.

Ο ΣΕΒ ζητά απλοποίηση του επενδυτικού νόμου και τροποποιήσεις, όπως κλιμάκωση της κρατικής ενίσχυσης ανάλογα με τομεακά κριτήρια (ανάπτυξη τεχνολογίας, συνέργειες με τον περιβάλλοντα παραγωγικό ιστό, ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας). Ζητά επίσης να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση των ενισχύσεων που έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα, μέσω του Επενδυτικού Νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα