Κρίσιμο 48ωρο μετά τα 6,2 Ρίχτερ στα Χανιά(βίντεο)

Ο σεισμός έγινε 65 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων κι ήταν μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός τόσο στην Κρήτη και τις Κυκλάδες όσο στο Λεκανοπέδιο Αττικής , ακόμα και την Αίγυπτο.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως πραγματοποιήθηκε στο ρήγμα που ξεκινά από το Ιόνιο και φτάνει μέχρι τη Ρόδο, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 50 χλμ.

-που αποδίδει και την έντασή του- αποτρέποντας σημαντικές υλικές ζημιές.

Προς το παρόν οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί είναι της τάξης των 4 με 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,με τους σεισμολόγους να πιθανολογούν πως είναι ο κύριος σεισμός αν δεν πραγματοποιηθεί άλλος της ίδιας έκτασης εντός 24ώρου.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας που προήδρευσε του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Την πιθανότητα σεισμικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα απέκλεισε μιλώντας στο Mega Channel, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Βασίλης Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η σεισμικότητα της περιοχής, ενώ τόνισε την ανάγκη πρόληψης με την πραγματοποίηση ελέγχων στα κτήρια.

Γι’ αυτό το λόγο προληπτικός έλεγχος ζημιών θα πραγματοποιηθεί αύριο σε όλα τα σχολεία της περιοχής, ενώ κλειστό θα παραμείνει και το φαράγγι της Σαμαριάς

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιεί προληπτικά περιπολίες στο νομό για πιθανή ανάγκη επέμβασης, ενώ μικρές υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια, καταστήματα και σούπερ-μάρκετ.

Πτώσεις από πέτρες και ρωγμές σε παλιές κατοικίες καταγράφηκαν στην παλιά πόλη των Χανίων, ενώ στα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις προκλήθηκαν μικρής κλίμακας ζημιές, όπως προϊόντα που έπεσαν από τα ράφια.

Τέλος, συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τόσο το τουριστικό λεωφορείο από τα βράχια της κατολίσθησης που προκάλεσε η δόνηση, όσο και να απομακρύνουν τα βράχια που διέκοψαν την κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο Θερίσου-Χανίων.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα