F1: Big in Japan

Ο 37χρονος Αυστραλός που κλείνει την καριέρα του στη Formula 1 κατάφερε να ξεπεράσει για πρώτη φορά φέτος τον ομόσταβλό του, Sebastian Vettel και μάλιστα σε μια πίστα στην οποία ο Γερμανός μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες pole positions.

Η Suzuka είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πίστες του ημερολογίου της Formula 1 λόγω της διάταξης του σιρκουί αλλά

και του πάθους των οπαδών. Φέτος, η Pirelli φέρνει τις δύο σκληρότερες γόμες της γκάμας: P Zero Orange hard και P Zero White. Αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διάσημης πίστας που βρίσκεται στο κέντρο της Ιαπωνίας κοντά στη Nagoya.

Η Suzuka φημίζεται κυρίως για τις γρήγορες στροφές της όπως η 130R και η Spoon, που έχουν σημαντική επίδραση στη φθορά και το degradation των ελαστικών. Συνεπώς, αναμένονται δύο και τρία pit stop. Το άλλο χαρακτηριστικό της Ιαπωνίας είναι ο ευμετάβλητος καιρός, με μεγάλη πιθανότητα ισχυρών βροχοπτώσεων. Ο περσινός αγώνας όμως πραγματοποιήθηκε σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου – στοιχείο που επιβεβαιώνει και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ιαπωνικού Grand Prix.

Σχέση πίστας/ελαστικών:

Λόγω της ‘ρέουσας’ φύσης της, η πίστα της Suzuka μήκους 5.807 χλμ έχει τις χαμηλότερες απαιτήσεις ελκτικής πρόσφυσης από όλα τα σιρκουί της χρονιάς. Αλλά παράλληλα έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις σε εγκάρσια φορτία.

Το πρώτο μισό του γύρου είναι ως επί το πλείστον ένα σερί συνεχόμενων στροφών. Αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία των ελαστικών καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ευθεία για να μπορέσουν να κρυώσουν. Αποτέλεσμα: το πιο ζεστό τμήμα του πέλματος μπορεί να φτάσει τους 110 βαθμούς Κελσίου. Το ελαστικό που καταπονείται περισσότερο είναι το εμπρός αριστερό.

Τα pit stop στη Suzuka δεν μεταφράζονται σε μεγάλες χρονικές απώλειες λόγω του μικρού pit lane των 395 m, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στη στρατηγική του αγών

Τεχνικές πληροφορίες:

Η Στροφή 15 είναι η ταχύτερη του πρωταθλήματος – με 310 χλμ/ώρα και έβδομη σχέση. Τα μονοθέσια λειτουργούν με μέγιστη αεροδυναμική πίεση, σε συνδυασμό με πλευρική επιτάχυνση 3,1G. Είναι το μέγιστο εγκάρσιο φορτίο που πρέπει να αντιμετωπίσει η δομή των ελαστικών σε όλη τη χρονιά

Τα υψηλά επίπεδα καταπόνησης των ελαστικών μπορεί να προκαλέσουν τυπικές φθορές εάν το μονοθέσιο δεν είναι σωστά σεταρισμένο. Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα τοπική υπερθέρμανσης, κυρίως στον ώμο του ελαστικού, καθώς κάμπτεται.

Η πλειοψηφία των οδηγών πέρσι χρησιμοποίησε στρατηγική δύο pit stop. Μόνο τρεις επέλεξαν να ξεκινήσουν τον αγώνα με τη σκληρότερη γόμα – από χαμηλή θέση εκκίνησης– αλλά αυτή η στρατηγική αποδείχτηκε χρήσιμη για να βελτιώσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Sebastian Vettel κέρδισε από pole position, σε έναν αγώνα όπου το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε στον πρώτο γύρο.

Ο αγώνας, μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση του OTE TV, αύριο το πρωί στις 09:00. Ο αγώνας θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση από την Δημόσια Τηλεόραση, με την μετάδοση να ξεκινά στις 15:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα