Σε εξόφληση δανείων το 85% του ελληνικού «πακέτου»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η Ελλάδα άντλησε κεφάλαια 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης και 127,9 δις. ευρώ από το δεύτερο για ποσά που έλαβε μέχρι και τον Μάιο – συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δόσης των 4,2 δισ. ευρώ που πιστώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τράπεζα

της Ελλάδος.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων από την τρόικα και σε ένα ποσοστό το οποίο φθάνει το 85% χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ότι περίσσευε από αυτά τα ποσά η κυβέρνηση τα αξιοποιούσε κατά το δοκούν και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες που είχε το Δημόσιο.
Μόλις ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων που υπηρετούν σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου.
Οι μισθοί στο Δημόσιο πληρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εκδόσεις γραμματίων τις οποίες διενεργούσε σε τακτική βάση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ).
Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε μισθούς φθάνουν σε μηνιαία βάση τα 970 εκατ. ευρώ.
Με τα λεφτά των δανειστών το κράτος πλήρωνε και πληρώνει κυρίως συντάξεις , επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ, επιστροφές φόρων (ΦΠΑ) και τις εσωτερικές οφειλές που χρωστά σε προμηθευτές φαρμάκων, εργολάβους και τεχνικές εταιρίες.

Η Αθήνα αναμένει άλλα 9,2 δισ. φέτος από την Κομισιόν . Σε αυτό το ποσό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα 3,3 δισ. ( δόση β’ τριμήνου) το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον έχουν εκπληρωθεί τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.
Αυτές αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στην αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εφαρμογής που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη τριετία της εφαρμογής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα