«Ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο;»

Τρείς ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του και ενώ ο Γρηγόρης Λαμπράκης διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, ο αρχηγός της ΚΥΠ περίεγραφε στον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή την «επικίνδυνη ατμόσφαιρα» που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη.Τότε ο Καραμανλής κτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και φώναξε «πολλά πράγματα

έχουν γίνει εν αγνοία μου τον τελευταίο καιρό… Θέλω να μάθω, κύριε Νάτσινα, ποιός κυβερνά επιτέλους αυτό τον τόπο».

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο Γιάννης Βούλτεψης την αντίδραση του τότε Πρωθυπουργού στις πληροφορίες για τον παρακρατικό μηχανισμό που κινήθηκε εναντίον του Γρηγόρη Λαμπράκη. Για τις αναφορές του αυτές, ο Γ. Βούλτεψης δέχθηκε σκληρή κριτική καθώς αρκετοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν πώς στόχος του ήταν να αθωώσει τον Καραμανλή, εναντίον του οποίου είχε, μάλιστα, καταθέση και μήνυση η ΕΔΑ.

Για τον Γιάννη Βούλτεψη, ωστόσο, η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο στην πορεία της ομάδας Παπαδόπουλου για την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα.

Για τον Γ. Βούλτεψη, η συνομωσία εξυφαίνεται ήδη από το 1956 όταν η ομάδα Παπαδόπουλου, ακολουθεί το παράδειγμα του Νάσερ στην Αίγυπτο και θέτει ως στόχο την κατάλυση των παλαιών παραδοσιακών θεσμών, μεταξύ των οποίων την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και τον ίδιο το θρόνο.

Υπενθυμίζει ότι οι «αντισυγκεντρώσεις» αποδοκιμασίας βουλευτών της ΕΔΑ είχαν αποφασισθεί από το Συμβούλιο Μελετών της ΚΥΠ με εγκέφαλο τον «σοβιετολόγο» Γ.Γεωργαλά, θεωρητικού της χούντας. Ο δε Παπαδόπουλος μετείχε στην αφανή επιτροπή δια την αντιμετώπιση του κομμουνισμού, που είχε συγκροτηθεί μετά τις εκλογές του 1958 όταν η ΕΔΑ είχε λάβει το 25% των ψήφων. Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος ήταν, επίσης, ο Γραμματέας του περιβόητου «Σχεδίου Περικλής» που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Κατά τον Βούλτεψη, οι «εκλογές της βίας και της νοθείας» του 1961 αποτέλεσαν έργο της ίδιας ομάδας του Παπαδόπουλου.

«Οι εμπνευστές αυτών των αθλιοτήτων όχι μόνον αδιαφορούσαν για το ότι εξέθεταν εκείνους που δήθεν υπηρετούσαν και πρώτα – πρώτα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά αντίθετα επεδίωκαν τη δυσφήμηση αφού απώτερος στόχος ήταν να καταργήσουν τους πάντες» σημειώνει ο Βούλτεψης. Στην περίπτωση Λαμπράκη, στόχος ήταν – επισημαίνει ο Βούλτεψης – η πρόκληση έντασης που θα δικαιολογούσε μία στρατιωτική επέμβαση. «Με ασύλληπτους και άγνωστους τους φυσικούς αυτουργούς, η Χωροφυλακή βάσει των υποδείξεων της ΚΥΠ, θα έλεγε στην αρχή ότι πρόκειται για τροχαίο ατύχημα, όπως και το είπε. Αργότερα, όμως, πράγμα που επίσης προκύπτει από όσα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του τύπου, από την αστυνομική προανάκριση θα «προέκυπτε» ότι επρόκειτο για έγκλημα της Αριστεράς. Προς το σκοπό αυτό ειχε επιλεγή ως ένας εκ των φυσικών αυτουργών ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε χρηματίσει για ένα φεγγάρι μέλος της ΕΠΟΝ». Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι, υπό προϋποθέσεις, η επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος να είχε επιτευχθεί το Μάιο του 1963, εάν ο «τίγρης» Χατζηαποστόλου δεν πήδαγε στην καρότσα του τρίκυκλου οδηγώντας στη σύλληψη του Κοτζαμάνη, εάν οι δημοσιογράφοι και ο Χρ. Σαρτζετάκης δεν αποκάλυπταν τη λειτουργία των παρακρατικών μηχανισμών και εάν, τέλος, η ΕΔΑ δεν είχε επιδείξει αυτοκυριαρχία και είχε ενδώσει στις πιέσεις της ευρισκόμενης στο εξωτερική ηγεσίας του ΚΚΕ να μετατρέψει την κηδεία του Γρ. Λαμπράκη σε προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος.

«Αν το πρώτο στάδιο της συνωμοσίας της Χούντας ήταν η παγίδευση του αρχηγού της ΕΡΕ το 1961 σε μία μόνιμη αντιδικία με την αντιπολίτευση λόγω του εκλογικού οργίου των ίδιων αυτών προσώπων της Χούντας… το δεύτερο στάδιο ήταν η δολοφονία Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο Γ. Βούλτεψης το Δεκέμβριο του 1974 σε ένα κείμενο για το περιοδικό Επίκαιρα που συνυπογράφει με τον κ. Γιώργου Μπέρτσο. Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, τα επόμενα στάδια συνοψίζονται στα εξης:

«Στη συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ: εδώ παγιδεύονται όχι μόνον η ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου αλλά και τα Ανάκτορα. Και ο εναρός βασιλιάς παρασύρεται σε ενέργειες που θα οδηγήσουν, ύστερα από μία σειρά δραματικών γεγονότων, και στην οριστική κατάλυση του θρόνου

Στη συνωμοσία εμπλοκής των στρατηγών: Η χούντα του Παπαδόπουλου και των συνεργατών του αφού οδήγησε αριστοτεχνικά το «σκάφος των ανωτέρων», τυλίγοντας στα δίχτυα της και τον αρχηγό του ΓΕΣ Σπαντιδάκη, στγ δεδομένη στιγμή το βούλιαξε. Έτσι την «επέμβασιν του Στρατού» πρόλαβε το πραξικόπημα των «υποτακτικών». Και τα δεινά του ελληνικού λαού θα κρατήσουν μία ολόκληρη επταετία…»

* Τα αποσπάσματα είναι από το δίτομο έργο του Γιάννη Βούλτεψη «Υπόθεση Λαμπράκη», εκδόσεις Αλκυών. Το Matrix24.gr ευχαριστεί την κ. Σοφία Βούλτεψη, βουλευτή, για την ευγενική παραχώρηση των αποσπασμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα