ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Κρίσιμες για τη δικαιοσύνη είναι οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν μέσα στις επόμενες οι δικαστές όλης της χώρας, οι οποίοι εξακολουθούν να διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους και να κατεβαίνουν από τις έδρες σε καθημερινή βάση.

Οι δικαστικές ενώσεις καλούνται να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους στη σκιά τριών παρεμβάσεων από την κορυφή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου: Ο επιθεωρητής αρεοπαγίτης ζητά από τους προϊσταμένους αναλυτική ενημέρωση για τη λειτουργία των δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου τους ζήτησε να σταθούν ουσιαστικά στο ύψος τους και χθες ο ίδιος ο

ανώτατος εισαγγελέας τους έστειλε μήνυμα σαφές για επιστροφή στις έδρες θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση τον συνταγματικό πυρήνα των κινητοποιήσεων των δικαστών,χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να θέτει υπό την παραμικρή αμφισβήτηση το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν μπορούν να κοστολογηθούν επακριβώς, καθώς η δικαιοσύνη δεν έχει τέτοιο μηχανισμό απογραφής και επεξεργασίας οικονομικών δεδομένων. Ωστόσο, μία απλή πρόσθεση στις υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου που τυπικά ξεκίνησε το δικαστικό έτος μέχρι σήμερα έχουν αναβληθεί χιλιάδες δίκες και το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει χιλιάδες ευρώ .

Επιπλέον, οι αναβολές των δικών …βουλιάζουν περισσότερο τον δείκτη της δικαιοσύνης, που ούτως ή άλλως -εδώ και χρόνια- βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, ξεπερνώντας κάποιες φορές τα όρια της αρνησιδικίας.

Το ζητούμενο τώρα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν οι δικαστικές ενώσεις και αν θα σηκώσουν το … γάντι που τους έριξε ο κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός . Χθες, πάντως δικαστικές πηγές παρέπεμπαν στις ομόφωνες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων για τη διακοπή των συνεδριάσεων μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Και, όπως συμπλήρωναν, με νόημα περιμένουν ένα δείγμα καλής θέλησης για να επιστρέψουν στις έδρες. Σε διαφορετική περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την επόμενη Παρασκευή, γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα