Σε Deutsche Bank και UBS η τιτλοποίηση των ακινήτων του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Κλήρωσε για τους αναδόχους της τιτλοποίησης ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Οι διατραπεζικοί γίγαντες Η Deutsche Bank μαζί με την BNP και η UBS επελέγησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβουν ως αντασφαλιστές και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το Bridge Financing στα δημόσια ακίνητα, του οποίου η πρώτη φάση θα προχωρήσει έως τον Ιούνιο του

2014 με ποσό της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ούτως ώστε να καλυφθεί το ζητούμενο ποσό του 1 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα για το Νοέμβριο οδεύει η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών του project «Ηρακλής», που δεν είναι άλλο από τον διαγωνισμό του Ελληνικού, μετά από αίτημα των επενδυτών. Ενδεικτικό πάντως του χάους που επικρατούσε για πολλά έτη στα ακίνητα του δημοσίου αλλά και της διαρκούς αναβλητικότητας των εκάστοτε υπουργών Μεταφορών είναι το γεγονός ότι για 11 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος του αεροδρομίου δεν έχει αποχαρακτηριστεί ως αεροδρόμιο, δεδομένο που δημιουργεί ακόμη και σήμερα αμφιβολίες στους δυνητικούς επενδυτές του mega project «Ελληνικό».

Το «θέατρο του παραλόγου» με την έκταση του Ελληνικού δεν έχει τελειωμό, αφού λίαν προσφάτως το ΣτΕ έχει λάβει αποφάσεις κατά του ελληνικού δημοσίου, μετά από προσφυγές κατοίκων ότι το Ελληνικό δεν λειτουργεί ως αεροδρόμιο! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση αποχαρακτηρισμού του Ελληνικού ως αεροδρόμιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μολονότι ασκούνται πιέσεις από κατοίκους της περιοχής να μην συμβεί δεδομένου ότι επιδιώκουν την ύπαρξη ειδικής δόμησης στη γύρω ζώνη (όσο χαρακτηρίζεται αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων με ειδικό συντελεστή).

Αναφορικά με το διαγωνισμό του Ελληνικού έντονη κινητικότητα υπάρχει ενόψει κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Κατά πληροφορίες η Qatar Diar έχει επανέλθει στη διαδικασία με ενισχυμένο σχήμα έχοντας αποκτήσει από τα μέσα του καλοκαιριού γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Ακούγεται έντονα ότι η πλευρά του Qatar βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την βρετανική L&R με την οποία άλλωστε συνεργάζεται τελευταία σε έτερο εμβληματικό project στον Παναμά. Οι συμφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων φαίνεται ότι ήδη έχουν γίνει, ενώ σαφές φαίνεται ότι το σχήμα της Lamda Development συζητά με διάφορα Funds. Δυναμικά φαίνεται ότι έχει επανέλθει και η ισραηλινή Elbit Cochin Ltd στη διαδικασία, ενώ κατά πληροφορίες λίαν προσφάτως δόθηκε στους υποψήφιους επενδυτές το master plan από τον Οίκο Foster, επιχειρηματικό σχέδιο που απαιτεί επενδύσεις τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: Tourismtoday.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα