ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

19:10 5/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Σχέδιο για απεριόριστες αλλά «αποστειρωμένες» αγορές κρατικών ομολόγων επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Το δημοσίευμα έρχεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Το σχέδιο ονομάζεται «Monetary Outright Transactions», σύμφωνα με όσα διαρρέουν στελέχη της

ΕΚΤ, και αφορά χώρες του νότου. Επικεντρώνεται μόνο στα κρατικά ομόλογα και όχι σε ένα ευρύτερο φάσμα στοιχείων ενεργητικού και θα στοχεύει σε βραχυπρόθεσμους τίτλους με διάρκεια ωρίμανσης έως τρία έτη.

Οι χώρες αυτές θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους στα δημοσιονομικά προγράμματα, που έχουν ενταχθεί. Η ΕΚΤ θα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

Το δημοσίευμα πυροδότησε άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ ώθησε προς τα πάνω και το ευρώ. «Εμφανίζονται τίτλοι εφημερίδων που λένε ότι το πρόγραμμα του Ντράγκι για τα ομόλογα θα υποσχεθεί απεριόριστη αγορά ομολόγων και αυτό είναι που κινεί την αγορά, αλλά δεν υπάρχει πηγή», σχολίασε διαπραγματευτής ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε για τα σχέδια και τους 17 κεντρικούς τραπεζίτες, ωστόσο αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundespank κ. Γενς Βαϊντμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα