ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

07:35 6/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς και στη Σερβία. Προοδευτικό και Δημοκρατικό κόμμα διεκδικούν την προεδρία, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι ο ρυθμιστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι αναφορές μας, τις τελευταίες ημέρες γίνονται κυρίως ως προς τις εκλογές της Γαλλίας και τις δικές μας. Όμως σήμερα 6 Μαίου ψηφίζουν και στη Σερβία. Κι εκεί υπάρχει αβεβαιότητα για την έκβαση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μάχη θα δοθεί

ανάμεσα στο Προοδευτικό Κόμμα και τη συμμαχία της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στα δύο κόμματα ποσοστό ανάμεσα στο 50 και το 60 τοις εκατό των ψήφων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρό προβάδισμα στο Προοδευτικό Κόμμα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος  των προεδρικών εκλογών θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αντιπάλους τον ηγέτη του Προοδευτικού κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Ταντιτς.

Η συμμαχία που έχει σχηματισθεί γύρω από το ανανεωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου κάποτε ηγείτο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχει επίσης τύχη. Του κόμματος ηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς και πιστεύεται ότι θα συγκεντρώσει γύρω στο 12% και θα παίξει ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ουσιαστικά ο Ντάτσιτς θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Δημοκρατικό κόμμα ή όχι.

Στις προεδρικές εκλογές μετέχουν δέκα υποψήφιοι. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί. Και στη Σερβία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα