ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤO ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

07:35 6/5/2012 - Πηγή: Matrix24

«Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών». Αυτό προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Ωστόσο τη Δευτέρα ουδείς θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας.

Οι εκλογικοί νόμοι της χώρας μέχρι σήμερα ενίσχυαν σημαντικά το πρώτο κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία. Ουδείς από τους νομοθέτες είχε προβλέψει ότι ακόμα και αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση το πολιτικού

και κομματικού στάτους του πρώτου σε ψήφους κόμματος.

Μέχρι πρότινος τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά πλησίαζαν στο 80% των ψήφων, επίσης άλλα τρία κόμματα συγκέντρωναν συνολικά περίπου 17%. Αυτά τα σταθερά δεδομένα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων ανατρέπονται. Τα δύο μεγάλα κόμματα σημειώνουν βαρομετρικό χαμηλό με τα ποσοστά τους να καταβαραθρώνονται. Οριακά εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν ή στη καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσουν το 40%. Και αυτό θα συμβεί την ώρα που άλλα 8 κόμματα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Οι ανατροπές αυτές θα έχουν σημαντική επίδραση στην κατανομή και αναδιανομή των εδρών. Μπορεί το πρώτο κόμμα να έχει το bonus των 50 εδρών, αλλά είναι άγνωστο σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα τις κερδίσει. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το δεύτερο κόμμα, βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση καθώς είναι πιθανό σε ορισμένες σημαντικές περιφέρειες να μη βγάλει κανένα βουλευτή.

Ανεξάρτητα όμως από τις κατανομές και τις ανατροπές ποσοστών και εδρών ένα είναι δεδομένο, ότι τη Δευτέρα 7 Μαΐου κανένα κόμμα δε θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει ικανοποιητικό ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση. Άρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα και να εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Στη παράγραφο 2 του επίμαχου άρθρου προβλέπεται ότι «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής». Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει να διερευνήσει αν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κομμάτων.
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος θα πρέπει σε διάστημα τριών ημερών να έχει ολοκληρώσει τις προσπάθειες του για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή η προσπάθεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Ο αρχηγός του τρίτου κόμματος θα πρέπει να καταθέσει τη πρότασή του για συγκυβέρνηση σε διάστημα επίσης τριών ημερών. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει φαν

Keywords
Τυχαία Θέματα