ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται το θέμα της κατανομής των εδρών σε περίπτωση που διενεργηθούν εκ νέου εκλογές. Η αδυναμία αναδιανομής των εδρών με την απογραφή του 2011 μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες περιπέτειες όχι μόνο βουλευτές και επιλαχόντες, αλλά και τα ίδια τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές

και δεν υπάρξει σοβαρό επιχείρημα για τη πραγματοποίηση τους με την παλαιά κατανομή, οι καραμπόλες και το ντόμινο των ανακατατάξεων θα επηρεάσουν πάνω από το 50% των βουλευτικών εδρών.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί συνταγματολόγους και νομικούς είναι «πώς θα γίνουν οι εκλογές χωρίς να ανοίξει θέμα προσφυγών στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) όσων εμφανίζονται επιλαχόντες και προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες που θα κερδίσουν έδρες».

«Η πλέον ενδεικνυόμενη λύση είναι να μην γίνουν εκλογές». Αυτή είναι η πρώτη «απάντηση» που δίδεται, χάριν αστειότητας. Όσο για τη βασική απάντηση οι ειδικοί την αναζητούν.

Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία διευθέτηση το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Από μια προσεκτική μελέτη των προσωρινών απογραφικών στοιχείων του 2011 προκύπτουν σημαντικές αλλαγές στο χάρτη των βουλευτών που εκλέγονται σε 26 εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι θα αλλάξουν χέρια περίπου 45 με 50 βουλευτικές έδρες.
Ως μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η εκλογική περιφέρεια Β’ Αθήνας η οποία την τελευταία δεκαετία έχει αυξήσει σημαντικά την πληθυσμιακή της δύναμη. Οι έδρες που μετατοπίζονται προς τη Β΄ Αθήνας υπολογίζονται στις 11, ενώ κερδισμένη φαίνεται και η περιφέρεια Αττικής η οποία θα κερδίσει περίπου 6 έδρες. Την ίδια ώρα σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η μία από τις δύο έδρες και να αυξηθεί ο αριθμός των μονοεδρικών (Καστοριά, Χίος και Φλώρινα).

Μελετητές που γνωρίζουν καλά τον εκλογικό νόμο, υποστηρίζουν ότι μια πιθανή δικαίωση όσων οδηγηθούν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα «τρελάνει το εκλογικό σύστημα». Η νέα κατανομή όχι απλά θα επιφέρει αλλαγές στο 20% των εδρών που θα μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη, αλλά θα δημιουργήσει και ντόμινο αναδιανομής των εδρών των κομμάτων σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά τις 140 έδρες!

Keywords
Τυχαία Θέματα