ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

07:25 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Στις δόσεις του φόρου εισοδήματος που κατέβαλλαν οι πολίτες στα τέλη Αυγούστου «ποντάρει» το υπουργείο Οικονομικών για να δει λίγο «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι καλοκαιρινές εκδόσεις εντόκων γραμματίων και η λύση της… στάσης πληρωμών απέναντι προς τους προμηθευτές σώζουν προσωρινά την κατάσταση, αλλά ο δρόμος μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα εκταμιευτεί, αν εκταμιευτεί, η δόση των 31 δισ. είναι μακρύς.

Λίγες ώρες πριν φτάσουν στην Αθήνα

οι επικεφαλής της τρόικα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βγάζουν μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν πως σε πρώτη φάση θα μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από την 2η δόση του φόρου εισοδήματος (που καταβλήθηκε στις 31 Αυγουστου), αν και είχαν βεβαιωθεί φόροι της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δείχνουν ότι οι εισπράξεις, για την ώρα υπολείπονται των στόχων όμως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμά πως μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από τις τράπεζες, το σύνολο των εσόδων θα ανέβει σημαντικά.

Πάντως στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος κατέγραψαν υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ έναντι των στόχων στο επτάμηνο.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σημείωσαν υστέρηση 1,043 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την φορολόγηση νομικών προσώπων υπολείπονται των στόχων κατά 330 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματός (στις 31 Ιουλίου) το υπουργείο ανέμενε έσοδα της τάξης των 133 εκατ. ευρώ άλλα εισέπραξε 111 εκατ.  ευρώ. Ο υπόλοιπος φόρος, 22 εκατ. ευρώ, που δεν εισπράχθηκε, έγινε ληξιπρόθεσμο χρέος με επιβάρυνση 1% για κάθε μήνα που δεν καταβάλλεται.

Οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις φέτος καθώς τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί κατά 15 – 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι φόροι έχουν πενταπλασιαστεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011. Ωστόσο, η επίδοση αυτή είναι οριακά καλύτερη από την αντίστοιχη του επταμήνου. Στο επτάμηνο τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίαζαν μείωση κατά 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 4,3%.

Όσον αφορά τα έσοδα από το φόρο προστιθέμενης αξίας διατήρησαν και τον Αύγουστο την  πτωτική τους πορεία. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 6,5%. Η μείωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κατανάλωσης λόγω της ύφεσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  πρέπει να εισπραχθούν  23 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από φόρο εισοδήματος και  τα 16 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους.  Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει η μέση μηνιαία είσπραξη φορολογικών εσόδων να φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ! Αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα