Ψάχνουν 11.500 απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες

Η Αθήνα υπολείπεται κατά 500 άτομα στο στόχο των απολύσεων για το 2013, καθώς έχουν υλοποιηθεί περίπου 3.500 έναντι των προβλεπόμενων 4.000 ενώ εκκρεμεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας του 2013 στο οποίο θα πρέπει να υπαχθούν 12.500 εργαζόμενοι. Για το δεύτερο κύμα έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά μία σιωπηρή παράταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο κι αυτό μοιάζει επίφοβο καθώς πέραν των διαθεσίμων από τον ΕΟΠΥΥ (κυρίως γιατροί) οι υπόλοιποι αναμένεται να προέλθουν

από την εθελοντική και υποχρεωτική ενδοδημοτική κινητικότητα στους ΟΤΑ κάτι που μοιάζει δύσκολο να συμβεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη δημοσίως ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «οι απολύσεις τελειώνουν το 2014» και η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί περαιτέρω «διαθεσιμότητα-κινητικότητα» όπως υφίσταται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς θα μπορέσει να προωθήσει τις προβλεπόμενες απολύσεις εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων. Ήδη από το Μάρτιο και προοδευτικά μέχρι το Μάιο θα πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί που μπήκαν σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι του 2013.

Ως προς τον σχεδιασμό που υπάρχει για τις 11.500 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να περιληφθούν και οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν βάσει προσωρινών διαταγών. Ήδη με δικαστικές αποφάσεις 1.700 συμβασιούχοι έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο η τρόικα δεν έχει αποφανθεί, ακόμη, θετικά.

Αύριο «εκπνέει» η προθεσμία για περίπου 5.000 εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος τους θα αποχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα