Κυβέρνηση: Μεταξύ τροϊκανής σφύρας και κοινοβουλευτικού άκμονος

Ο δρόμος για την… έξοδο από το μνημόνιο που ευαγγελίζονται οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσβατος, καθώς προϋποθέτει δύσκολες αποφάσεις και κρύβει εστίες έντασης.

Καίτοι πρόκειται μόνον για τον «πρώτο γύρο» των επαφών, η τρόικα μοιάζει αποφασισμένη να πάρει όσα περισσότερα

μπορεί από την ελληνική πλευρά στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ, παράλληλα, αν και δεν ζητά μέτρα για το 2014 «ροκανίζει» το πρωτογενές της κυβέρνησης είτε απορρίπτοντας μη μόνιμα μέτρα είτε φορτώνοντάς του την κάλυψη δράσεων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια Σαμαρά να εμφανίσει την κυβέρνηση με ενιαίο μέτωπο έναντι της τρόικας δεν πέτυχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς οι ελεγκτές δεν κάμφθηκαν (σ.σ. βέβαια είναι ακόμη αρχή της διαπραγμάτευσης) ενώ και οι εντάσεις στο εσωτερικό της δικομματικής δεν αποτράπηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος επανήλθε χθες απορρίπτοντας συνολικά τη συζήτηση για το χρόνο διάρκειας του γάλακτος, κίνηση που προοιωνίζεται τη βούλησή του να μην ψηφίσει τη σχετική διάταξη αν έρθει στη Βουλή, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη θέση του στην κυβέρνηση. Η δε Φεβρωνία Πατριανάκου επανήλθε στο ζήτημα του ελαιολάδου, που επίσης περιλαμβάνεται στο tool kit του ΟΟΣΑ.

Στα φάρμακα, η στάση της τρόικας παραμένει αρνητική ενώ παράλληλα ανοίγει και το κεφάλαιο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» φαρμακείων, απειλώντας να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον Άδωνι Γεωργιάδη που ήδη έχει τις αναταράξεις από την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και τις επικείμενες διαθεσιμότητες – απολύσεις των ιατρών.

Στις ομαδικές απολύσεις, δε, η τρόικα επανήλθε χθες ζητώντας να απαλειφθεί οποιαδήποτε εμπλοκή – έγκριση του υπουργού Εργασίας ως προς την έγκρισή της, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα πείσει να διατηρηθεί η πρόσφατη ρύθμισή της και, παράλληλα, να αναζητά τρόπους ώστε η όποια νομοτεχνική «βελτίωση» να μην έρθει στη Βουλή, όπου και αναμένεται να απορριφθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο πιέσεων, θα πρέπει να προστεθεί και η εκκρεμότητα με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις στο Δημόσιο καθώς το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολείπεται των στόχων και θα πρέπει, τις επόμενες 8 εβδομάδες που είναι και… προεκλογικές, να προχωρήσει σε μαζικές κινητικότητες αλλά και σε απολύσεις.

Η κυβέρνηση, συνεπώς, βρίσκεται κάτω από τη διπλή πίεση της τρόικας αφενός και των βουλευτών – στελεχών της αφετέρου, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να ισορροπήσει και να αναζητήσει συμβιβασμό που θα εξασφαλίζει την εκταμίευση των δόσεων εντός του Απριλίου. Αυτό άλλωστε αποτελεί και την προϋπόθεση προκειμένου και το πρωτογενές πλεόνασμα να γίνει ευμενώς αποδεκτό από τους πιστωτές και ο σχεδιασμός για μία εντυπωσιακή κίνησης πολιτικής στήριξης προς την Αθήνα (μίνι σύνοδος κορυφής, το Μάιο) να υλοποιηθεί, δίνοντας ένα πολιτικό επιχείρημα στην κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων, δίδυμων εκλογών του Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα