Ψάχνοντας το... νέο Μνημόνιο

07:35 5/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Ενόσω η Επιτροπή Προγράμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου στις 20 Αυγούστου να είναι έτοιμο το «κυβερνητικό πρόγραμμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ιχνηλατήσει όλα τα οικονομικά δεδομένα, ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των δανειστών.

Στο επίκεντρο το Μνημόνιο

Βασικό θέμα στην προβληματική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κατά πόσον το Μνημόνιο

«τελειώνει» -όπως λέει η κυβέρνηση- ή αν αυτό θα αντικατασταθεί από μία μόνιμη πολιτική λιτότητας και επιτήρησης. Η χθεσινή είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες σκέφτονται να καταργηθεί η τρόικα με την παρούσα μορφή της και να αντικατασταθεί από μία task force που θα ελέγχει την ελληνική οικονομία ανά 6μηνο και όχι ανά 3μηνο θορύβησε τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου -και δη στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος- εξετάζουν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να προβλέψουν κατά πόσον το παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα αντικατασταθεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα από ένα νέο ή αν μετά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα αφεθεί η Ελλάδα μόνη της να βάλει τάξη στα του οίκου της.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταματήσει να προεξοφλεί δημοσίως πως «έρχεται νέο Μνημόνιο» -όπως έκανε κατά κόρον- και πλέον επικεντρώνεται στη στρατηγική μόνιμης λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα. Μάλιστα, προσφάτως, ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι «δεν είναι αναπόφευκτο ένα νέο Μνημόνιο», επικυρώνοντας την αλλαγή γραμμής της Κουμουνδούρου.

Πολιτικές εξελίξεις

Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως οι οικονομικές εξελίξεις θα κρίνουν εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, αν όντως το παρόν Μνημόνιο τελειώσει στα τέλη του φθινοπώρου και δεν αντικατασταθεί από ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα -έστω και με τα χαρακτηριστικά ενός δανείου-γέφυρας- τότε η κυβέρνηση θα έχει ένα σημαντικό ατού στα χέρια της: το τέλος του Μνημονίου και... με την βούλα. Παράλληλα, αν οι έλεγχοι της τρόικας γίνονται σε ουδέτερο έδαφος ή, πολλώ δε μάλλον, αν αντικατασταθεί η τρόικα, τότε τα ατού της κυβέρνησης γίνονται... δυο. Επίσης, κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και το πώς θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος. Αν, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα πετύχει μία γενναία ρύθμιση, έστω και με τη μορφή της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως οι παραπάνω οικονομικές εξελίξεις θα μπορούσαν να θεμελιώσουν το περίφημο κυβερνητικό «success story» και να μεταβάλουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Γι' αυτό και θέλουν να είναι έτοιμοι για... όλα τα ενδεχόμενα, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί, οπότε και συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έπειτα από εισήγηση του Γιώργου Σταθάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα