Εκλογικός θρίαμβος της Μέρκελ

Ευρεία νίκη πετυχαίνουν στις γερμανικές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελας Μέρκελ, συγκεντρώνοντας βάσει των exit polls, ποσοστό άνω του 42%. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ με ποσοστό κοντά στο 26% ενώ οι σύμμαχοί τους Πράσινοι και Αριστερά (Die Linke) δίνουν μάχη στο 8%.

Οι φιλελεύθεροι είναι κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή,

όπως και το ευρωφοβικό κόμμα, Εναλλακτική Γερμανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυξήθηκαν κατά 7% τα ποσοστά του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ και με αυξημένη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Εάν τελικά οι Φιλελεύθεροι δεν κατορθώσουν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο θα είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949.

Το ευχαριστώ της Μέρκελ

Εξαιρετικό χαρακτήρισε, ενώπιον των οπαδών της, το αποτέλεσμα των εκλογών η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της.

Σόιμπλε : Φανταστικό το αποτέλεσμα

Φανταστικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έπλεξε το εγκώμιο της Άγκελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για προσωπική της δικαίωση.

Το πρώτο τηλεφώνημα

Το πρώτο τηλεφώνημα για τα συγχαρητήρια η Γερμανίδα καγκελάριος το δέχθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος την προσκάλεσε στο Παρίσι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της κ. Μέρκελ, είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ..

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες έκανε λόγο ο ηγέτης τους, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι Πράσινοι

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν έτοιμοι για συνομιλίες με το κόμμα της Μέρκελ, αν και εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Το exit poll του ZDF έχει ως εξής:

Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) : 42,5 %

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) : 26,5 %

Φιλελεύθεροι (FDP) : 4,5 %

Πράσινοι (Grüne) : 8 %

Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) : 8,5 %

Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία: 4,8 %

Το exit poll του ARD έχει ως εξής:

Σοσιαλδημοκρατές 26
Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) : 42,.0 %
Σοσιαλδημοκράτες (SPD) : 26,0 %
Φιλελεύθεροι (FDP) : 4,7%
Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) : 8,5 %
Πράσινοι (Grüne) : 8,0 %
Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία: 4,9 %

Που ψήφισαν

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε μαζί με τον σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ. Περπάτησε μαζί του από το διαμέρισμά τους στο Βερολίνο μέχρι ένα εκλογικό τμήμα στην πανεπιστημιούπολη του Χούμπολτ.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ψηφίσει στη Βόννη ο κύριος αντίπαλός της, ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ.

Τηλεοπτικά συνεργεία απαθανάτισαν την ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία φορούσε ένα από τα γνωστά σακάκια της, την ώρα που έριχνε την ψήφο της στην κάλπη.

Η Μέρκελ οφείλει να ψηφίσει στην κεντρική περιφέρεια του Βερολίνου όπου ζει, όμως είναι υποψήφια σε μια άλλη περιφέρεια, βόρεια του Βερολίνου στην ακτή της Πομερανίας, την οποία εκπροσωπεί στην Μπούντεσταγκ από το 1990.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες αναμετρήσεις επέδειξαν οι Γερμανοί στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους η συμμετοχή ήταν στο 41,4% στις 15:00 ώρα Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2009, 36,1% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει ως το μεσημέρι. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι δι’ αλληλογραφίας, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί σ’ αυτές τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα