ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Όσοι θέλουν να παραμείνει το ευρώ ως νόμισμα θα πρέπει να εύχονται σήμερα να μπει στο γερμανικό κοινοβούλιο το «κόμμα του μάρκου». Το ίδιο και οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως του Νότου, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, με βασικότερο την υπερχρέωση.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως στην περίπτωση που το κόμμα των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών (AfD) πιάσει το εκλογικό όριο του 5%, πιθανότατα θα στερήσει από την Μέρκελ τη δυνατότητα να ξανακυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους, ακόμη κι αν αυτοί εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Στην

περίπτωση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, που, εκ των πραγμάτων, θα περιορίσει την παντοδυναμία της Μέρκελ, θα μπολιάσει και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην ευρωζώνη και θα χαλαρώσει την ασφυκτική πολιτική της ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποίαν πρωτοστατούν οι Σόϊμπλε και Ρέσλερ.

Εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, η Μέρκελ θα είναι μεν καγκελάριος, αλλά αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών θα τοποθετηθεί ο σοσιαλδημοκράτης Στάϊνμπρουκ. Η απουσία του Ρέσλερ και -ιδίως- του Σόϊμπλε, από τα κρίσιμα πόστα στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, θα ήταν ένα θαυμάσιο «δώρο» για την ευρωζώνη και ιδιαίτερα για τις πολύπαθες χώρες του Νότου.

Τα πάντα λοιπόν κρίνονται από το αν θα καταφέρει το AfD να αφαιρέσει έδρες από την υφιστάμενη κυβερνητική συμμαχία στερώντας της την αυτοδυναμία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να το καταφέρει, καθώς το εμφανίζουν να συγκεντρώνει ποσοστό 4-5%, με τους Φιλελεύθερους να πέφτουν, από το 15% του 2009, στο 5-6%.

Το γεγονός ότι η Μέρκελ εμφανίζεται ως η αδιαμφισβήτητη νικήτρια της σημερινής αναμέτρησης μπορεί τελικά, όπως συμβαίνει συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, να την βλάψει. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι -γνωρίζοντας το νικητή και βιώνοντας μία μάλλον βαρετή προεκλογική περίοδο- ενδέχεται να θελήσουν «να βάλουν λίγο χρώμα στη ζωή τους» ψηφίζοντας μικρότερα ή άλλα κόμματα.

Την περίπτωση να σχηματιστεί τριμερής κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς, αν και κοινοβουλευτικά μπορεί να είναι δυνατή, οι Σοσιαλδημοκράτες την έχουν αποκλείσει. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Εάν πάντως συνέβαινε, θα είχαμε μια ριζική αλλαγή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Απίθανη, και πάντως βραχύβιου βίου εφόσον συμβεί, είναι και η περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελεύθερων-Πρασίνων. Η χειρότερη εκδοχή, επίσης απίθανη και σίγουρα άκρως προβληματική για την Ευρώπη, αλλά και την ίδια τη Γερμανία, είναι να σχηματίσει κυβέρνηση η Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και το «κόμμα του μάρκου».

Την Ελλάδα, όπως και τις άλλες χώρες του Νότου, καθώς και την Γαλλία και τις ΗΠΑ, σίγουρα συμφέρει να υπάρξει «μεγάλος συνασπισμός». Μάλιστα, θα ήταν ακόμη καλύτερα αν αυτός προέκυπτε χωρίς να χρειάζεται να είναι εμβρυουλκός το AfD.

Το «κόμμα του μάρκου», σε περίπτωση που αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, είναι σίγουρο ότι θα πιέζει για ακόμη πιο σκληρές πολιτικές έναντι των «προβληματικών» χωρών. Ένας «μεγάλος συνασπισμός», που θα μοιραζόταν το πολιτικό κόστος, θα βοηθούσε τη γερμανική κυβέρνηση να τείνει ευήκοον ους στο αίτημα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών να χαλαρώσει ο οικονομικός καλβινισμός της.

Το 2014 θα είναι μιά εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά επειδή θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα μεγάλα θέματα (τραπεζική ένωση, ευρω-ομόλογα, πολιτικές απασχόλησης, στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και πιθανώς η Γαλλία κ.α.) και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη για να παραμείνει ενωμένη. Το σημερινό αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία θα είναι λοιπόν καθοριστικό και για το μέλλον της Ευρώπης…

Keywords
Τυχαία Θέματα