ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

12:40 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Με συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και των οικονομικών ανισοτήτων οι εργαζόμενοι ανά την υφήλιο συμμετέχουν στους εορτασμούς για την εργατική Πρωτομαγιά με πορείες και συγκεντρώσεις.

Στην Ευρώπη τα συνδικάτα εργαζομένων επικεντρώνονται κατά των μέτρων λιτότητας και τη σταδιακή  κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που επιβάλουν οι πολιτικές των Μνημονίων.

Μεγάλες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.  Στη Μαδρίτη

η κεντρική συγκέντρωση θα ξεκίνησε το μεσημέρι, ενώ τα εργατικά συνδικάτα της Πορτογαλίας σχεδιάζουν συγκεντρώσεις για το απόγευμα.

Άρωμα εκλογών θα έχει η Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, που κονταροχτυπιέται με τον Φρανσουά Ολάντ για τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Τροκαντερό, ενώ τα γαλλικά συνδικάτα θα πορεύονται στη Βαστίλη. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να ανακοινώσει στους ψηφοφόρους της ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο.

Στη Ρωσία εθνικιστές, κομμουνιστές και επικριτές του Πούτιν πραγματοποίησαν ξεχωριστές πορείες. Μεντβέντεφ και Πούτιν έκαναν μια σπάνια εμφάνιση στους δρόμους της Μόσχας, συμμετέχοντας σε διαδήλωση 100.000 υποστηρικτών τους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, το κίνημα «Occupy Wall Street» καλεί σε διαδηλώσεις κατά των παγκόσμιων ανισοτήτων. Η κεντρική προεκλογική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, σε ώρα αιχμής, ενώ διαδηλώσεις σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

Η Εργατική Πρωτομαγιά ξεκίνησε πρώτα από την Ασία. Περίπου 5.000 εργάτες έκαναν πορεία στο Χονγκ Κονγκ, απαιτώντας αύξηση του βασικού μισθού. Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους, με αίτημα καλύτερους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, ενώ στη Μανίλα των Φιλιππίνων περίπου 8.000 συγκεντρώθηκαν έξω από το παλάτι, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές.

Keywords
Τυχαία Θέματα