ΠΩΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

11:00 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την πώληση ξενοδοχείων όπως ο Αστέρας, το Hilton και το King George και θυγατρικών στο εξωτερικό περιλαμβάνουν τα σχέδια των τραπεζών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης αλλά και της ρευστότητας

παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Χθες η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία (Polbank EFG ) στην Raiffeisen Bank International, έναντι ποσού άνω των 900 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητά της κατά 2,8 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η πώληση του μεριδίου της Eurobank EFG στην Τουρκία (Eurobank Tekfen) έναντι 641 εκατ. τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με στελέχη της Eurobank, οι παραπάνω κινήσεις ισοδυναμούν με οργανική ενίσχυση κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ και βελτίωση της ρευστότητας κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα όλες οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνονται στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης τα οποία κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). ΤτΕ σε συνεργασία με την αμερικανική Bain ήδη έχουν δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση των σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν την αξιοποίηση – πώληση των μεγάλων ξενοδοχείων που έχουν στην κατοχή τους και ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σημαντικό ποσοστό στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η Alpha Bank ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών και η Eurobank το King George που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα οι τράπεζες εξετάζουν την αξιοποίηση και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι οποίες έχουν περάσει στον έλεγχό τους.

Η Εθνική Τράπεζα προανήγγειλε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ στα σχέδια της Εθνικής περιλαμβάνεται και η πώληση του 25% της Finance Bank στην Τουρκία.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς για την πώλησης της θυγατρικής της στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πέντε όμιλοι ενώ η αξία της θυγατρικής εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα