ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ 12Ο ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ

Πακέτο προτάσεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται ότι συμφώνησε με την Μέρκελ στο θέμα των ευρωομολόγων ότι  πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός «οδικού χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Journal du Dimanche ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ένα κείμενο 11 σελίδων  το οποίο ονομάζει

«Σύμφωνο για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη» στους ευρωπαίους ομολόγους του και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις 28 και  29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα ο Ολάντ αφήνει να γίνει σαφές πως η Γαλλία κάνει παραχωρήσεις προς τη Γερμανία στο ακανθώδες ζήτημα των ευρωομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ έχει πιέσει για την κοινή έκδοση ομολόγων από την ευρωζώνη που θεωρεί έναν τρόπο να μειωθούν τα κόστη δανεισμού για τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ η Μέρκελ έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι προϋποτίθεται για να γίνει κάτι τέτοιο πολύ μεγαλύτερος βαθμός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η πρόταση του Ολάντ παραδέχεται ότι η Μέρκελ έχει δίκιο καθώς αναφέρει πως τα ευρωομόλογα πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός «οδικού χάρτη για τα επόμενα δέκα χρόνια», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Παράλληλα όπως τονίζεται ο Ολάντ ζητά αναπτυξιακά μέτρα ταχείας δράσης, συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον Ιούνιο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: η θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ένα «σκληρό πυρήνα» ευρωπαϊκών χωρών· η κινητοποίηση 55 δισ. ευρώ από μη αξιοποιούμενα διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ· η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε 10 δισ. ευρώ και η δημιουργία ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης (project bonds) για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν διαμέσου των μέτρων αυτών –τα περισσότερα από τα οποία είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζονται από το Βερολίνο–, θα επενδυθούν κυρίως σε νέες τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή τεχνολογία και η νανοτεχνολογία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ολάντ θέλει επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μόνιμο ταμείο αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, να μπορεί να δανείζει απευθείας σε τράπεζες χωρίς να το κάνει διαμέσου εθνικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο το Βερολίνο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε μια τέτοια απόφαση, που θα απαιτούσε την μετατροπή του καταστατικού του ΕΜΣ.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα