ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Νεκρός στην πισίνα του στο Λος Άντζελες βρέθηκε σήμερα ο αφροαμερικανός Ρόντνεϊ Κίνγκ, ο άνδρας που έγινε το θύμα αστυνομικής βίας το 1991 στο Λος Άντζελες προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις και εξεγέρσεις στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να βγει στους δρόμους η εθνοφυλακή.

Ο Κίνγκ το 1991 αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητό του όπως τον διέταξε η αστυνομία και αντιστεκόμενος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ έγινε, δύο φορές, χρήση εναντίον του ενός πιστολιού «τέισερ» που προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση.

Το περιστατικό

το άγριου ξυλοδαρμού καταγράφτηκε από ερασιτεχνικό βίντεο και απόκτησε ευρεία δημοσιότητα.

Ο τότε εισαγγελέας άσκησε δίωξη για κατάχρηση εξουσίας στους 4 αστυνομικούς που εμπλέκονταν στο ξυλοδαρμό και τους παρέπεμψε σε δίκη.

Και οι τέσσερις αστυνομικοί αθωώθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο του Λος Άντζελες όπου έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 2.500. Οι υλικές ζημιές ήταν τεράστιες και οι ταραχές αυτές έμελλαν να μείνουν στην ιστορία των ΗΠΑ.

Για την καταστολή των επεισοδίων χρησιμοποιήθηκε η εθνοφρουρά, ο στρατός των ΗΠΑ καθώς και ομάδες πεζοναυτών.

Μετά τη λήξη των επεισοδίων η δίκη των αστυνομικών επαναλήφθηκε με αποτέλεσμα  οι δύο να καταδικασθούν σε 30 μήνες φυλάκιση για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων και οι άλλοι δύο να αθωωθούν, ενώ ο Κίνγκ αποζημιώθηκε με το ποσό των 3,8 εκατ. δολαρίων.

Ο ΡόντνεΪ Κίνγκ προερχόταν από ένα διαταραγμένο περιβάλλον και  με ένα πατέρα αλκοολικό, ο ίδιος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για ξυλοδαρμό και ληστεία ενώ ποτέ του δεν απαλλάχθηκε από τα προβλήματα αλκοολισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα