Προς μονομερή «λύση» για πλειστηριασμούς – Στον αέρα η δόση

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία… ελπίζουμε». Με αυτή τη φράση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι παρά την προσπάθεια σύγκλησης η απόσταση με την τρόικα παραμένει. Αφορά δε όχι μόνον τα… μεγάλα (πλειστηριασμοί, ΦΠΑ εστίασης, απολύσεις κ.α.) αλλά και το ζήτημα των ΕΑΣ

που αποτελεί το ύστατο προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Που, υπενθυμίζεται, ότι ήταν κανονικά να δοθεί τον Ιούλιο, μετατέθηκε το Σεπτέμβριο και πλέον αγναντεύει την αυγή του 2014.

Όπως διεμήνυαν χθες κυβερνητικά στελέχη οι πιθανότητες να εγκριθεί η συμφωνία για τα ΕΑΣ από το Euro group που συνεδριάζει απόψε μπορεί μεν να είναι με το μέρος της Αθήνας, ωστόσο τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε, η πρόταση – εφόσον βέβαιη δεν αλλάξει σε κάποιες από τις συνεχείς διαβουλεύσεις των δύο πλευρών – απέχει σημαντικά από τα «θέλω» της τρόικας. Η ελληνική πλευρά ζητά να διατηρηθούν τουλάχιστον τρεις παραγωγικές μονάδες και οι όποιες αποχωρήσεις προσωπικού, περίπου 400 – 450, να πραγματοποιηθούν μέσω εθελουσίας εξόδου. «Έχουμε χρόνο να αναζητήσουμε τις απολύσεις, τώρα προέχει να κλείσει με τρόπο πολιτικά ανεκτό το ζήτημα των ΕΑΣ» σημείωνε αργά χθες βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, απαντώντας στην απορία του matrix24.gr αν αυτές οι αποχωρήσεις προσωπικού από τα ΕΑΣ, με τον τρόπο που γίνονται, θα προσμετρηθούν για την επίτευξη του στόχου των 4.000 απολύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα ζητήματα οι αποκλίσεις παραμένουν, οδηγώντας την κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, για την ακρίβεια με την ανοχή της τρόικας.

Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν προκρίνεται η απλή παράταση του σημερινού καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση που θα καλύπτει πρώτες κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 – 200.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περί τις 25.000 ευρώ.

Ως προς το ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή και διαμηνύει στην τρόικα ότι η τρύπα που οι ελεγκτές θεωρούν πώς θα δημιουργηθεί θα κλείσει με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την πλέον ισχυρή εκδοχή, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για τα δύο αυτά ζητήματα μέσω τροπολογιών που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και αναμένεται να ψηφιστούν την προσεχή Παρασκευή ή το Σάββατο. Κυβερνητικά στελέχη αρνούνται ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και κατά το παρελθόν έχει γνωστοποιήσει προς το Μαξίμου την αντίθεσή του στην εν λόγω πρακτική. Το ζήτημα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και κατά το χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο κ. Παπούλιας στον Πρωθυπουργό.

Ήδη από χθες οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν νέο κύκλο επαφών ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών, με την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη να θέτει ως κύρια προϋπόθεση το δίχτυ προστασίας να απλώνεται σε οικήματα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ τουλάχιστον. «Ας μπει το δύο μπροστά από το ποσό και τα υπόλοιπα συζητούνται…» σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα